Je manier van denken beïnvloedt jouw muzieksmaak

concert

De manier waarop je nadenkt heeft een grote invloed op je muzieksmaak. Dit blijkt uit een onderzoek van de universiteit van Cambridge.

Wetenschappers lieten 4.000 deelnemers een paar testjes doen. Uit deze experimenten kwam naar voren of een deelnemer een analytische denker of een empathische denker is. Vervolgens kreeg iedere deelnemer vijftig korte muziekfragmenten te horen, die beoordeeld mochten worden met een cijfer van 1 tot 10.

De empathische denkers houden van zachte, rustige muziek. De empathische proefpersonen gaven een hoge waardering aan R&B, soft rock en folk. Liedjes als Hallelujah (Jeff Buckley), All Of Me (Billie Holliday) en Come Away With Me (Norah Jones) kregen goede cijfers.

De analytische denkers houden juist van heavy metal, punk en complexe muziek, zoals avant-garde jazz. Een goed voorbeeld van nummers die tijdens het onderzoek werden gewaardeerd door analytische denkers zijn Enter Sandman van Metallica, God Save The Queen (The Sex Pistols) en Concerto in C (Vivaldi).

“Spotify en Apple investeren veel geld in het verfijnen van algoritmes om muziek te vinden die bij een luisteraar past”, vertelt student David Greenberg van de universiteit van Cambridge. Greenberg denkt dat de bevindingen van dit onderzoek muziekdiensten kunnen helpen om nog betere aanbevelingen te doen. “Maar dan moet een muziekdienst de denkstijl van het individu wel weten te ontrafelen.”

Bronmateriaal

"Musical tastes offer a window into how you think" - Universiteit van Cambridge

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd