Je bent een betere leugenaar met een volle blaas

toilet

Voornemens om tegen iemand te liegen? Stel je toiletbezoek dan nog maar even uit! Een volle blaas maakt je een betere leugenaar.

Dat schrijven onderzoekers in het blad Consciousness and Cognition. Ze baseren zich op een experiment. Tijdens dit experiment kregen proefpersonen een kleine of grote hoeveelheid water te drinken, waarna ze aan een interviewer iets moesten vertellen wat waar of onwaar was. Een derde persoon keek toe hoe de proefpersonen die interviewer iets vertelden wat klopte of niet klopte en moest aangeven of hij/zij de proefpersonen geloofde.

Gedrag
Uit het onderzoek blijkt dat de mensen die veel water gedronken hadden en een leugen vertelden, minder gedrag vertoonden dat erop wees dat ze logen. Ook was hun verhaal langer en complexer dan dat van mensen die de waarheid vertelden. Al met al zagen mensen proefpersonen die veel water gedronken hadden en logen veel vaker aan voor mensen die de waarheid spraken.

Afremmen
Hoe dat te verklaren is? Om anderen te kunnen misleiden, moet je in staat zijn om jezelf een beetje af te remmen. We zijn namelijk van nature geneigd om de waarheid te vertellen en die drang moeten we onderdrukken wanneer we liegen. Het vraagt dus om een stukje controle. Wanneer je naar de wc moet, moet je ook fysiek jezelf afremmen of controleren. Wanneer je brein de aandrang om naar de wc te gaan onderdrukt, onderdrukt het mogelijk ook de drang die er is om de waarheid te vertellen en wordt liegen gemakkelijker.

Het is niet voor het eerst dat er onderzoek wordt gedaan naar het effect van een volle blaas. Eerder suggereerde een IG-Nobelprijs winnend onderzoek van Nederlandse wetenschappers al dat we betere beslissingen nemen wanneer onze blaas vol is.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd