Je kunt niet zonder deze 3.230 genen

  -14720

  We hebben ongeveer 20.000 genen. Uit nieuw onderzoek blijkt dat 3.230 van deze genen van groot belang zijn voor het functioneren van het lichaam. Kleine mutaties kunnen al dodelijk zijn voor embryo’s!

  Een internationaal team van onderzoekers bracht de genen in kaart van 60.000 mensen. In totaal vonden zij tien miljoen varianten van dezelfde genen. Opvallend genoeg vond het onderzoeksteam geen variaties van 3230 genen. Op basis hiervan denken de wetenschappers dat wanneer één van deze 3230 genen gemuteerd is, dat een embryo dan waarschijnlijk sterft of dat de persoon in kwestie te ziek is om zichzelf voort te planten. Hierdoor verdwijnt de variatie weer.

  “Genen zonder variaties zijn essentieel voor belangrijke biologische functies”, zegt microbioloog Ping Xu van de Virginia Commonwealth universiteit tegen Sciencenews. Xu en zijn collega’s troffen soortgelijke belangrijke genen aan in bacteriën en muizen.

  Zinvol onderzoek
  Het onderzoek laat zien dat het heel zinvol is om een grote groep mensen te onderzoeken. Het paper wordt binnenkort gepubliceerd, waardoor er waarschijnlijk meer duidelijk wordt over deze DNA-gegevens.

  DNA-scannen
  In de toekomst is de kans groot dat het DNA van iedere embryo of pasgeboren baby in kaart wordt gebracht. Zo weten dokters precies welke risico’s er zijn en kan iemand in een vroeg stadium beter geholpen worden. Stel dat iemand een vergrote kans op darmkanker heeft, dan kan hij of zij ieder jaar gecontroleerd worden. De grote vraag is: zou jij jouw kind laten scannen? Deel jouw mening in een reactie onder het artikel.

  Bronmateriaal

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd