Je dieet verbeteren? Begin met een handjevol amandelen!

Amerikaans onderzoek suggereert dat dagelijks een handjevol amandelen eten ervoor zorgt dat de kwaliteit van je dieet enorm verbetert.

De onderzoekers baseren zich op experimenten met 28 volwassenen en hun kinderen. De ouders kregen de opdracht om drie weken lang elke dag zo’n 42 gram hele amandelen te eten. De kinderen werden aangemoedigd om in diezelfde periode elke dag 14 gram hele amandelen of amandelboter met dezelfde hoeveelheid amandelen te nuttigen.

Beoordelen
Voorafgaand aan het experiment werd het dieet van alle proefpersonen bestudeerd en beoordeeld met behulp van de Healthy Eating Index. Deze index stelt vast in hoeverre een dieet in lijn is met de Amerikaanse richtlijnen (zeg maar de Amerikaanse tegenhanger van de Schijf-van-Vijf). Een score onder de 51 wijst op een slecht dieet, een score tussen 51 en 80 suggereert dat er ruimte is voor verbetering en een score boven de 80 wijst op een gezond dieet. De proefpersonen bleken gemiddeld een 53,7 te scoren. Niet heel slecht dus, maar ook niet uitmuntend.

“Het toevoegen van fruit, groente en noten aan je dieet kan de kwaliteit van je complete dieet verbeteren”

Verbetering
Nadat de proefpersonen dagelijks een bepaalde hoeveelheid amandelen hadden genuttigd, werd hun dieet opnieuw beoordeeld. En het bleek flink verbeterd te zijn. Nu scoorden de proefpersonen gemiddeld een 61,4. Hoe kan dat? Ze bleken onder meer veel minder ‘lege calorieën’ te nuttigen. Dit zijn calorieën die wel energie leveren, maar geen voedingsstoffen bevatten. Je vindt ze bijvoorbeeld in koekjes, ijs en wijn. De onderzoekers denken dat de ouders en kinderen onder meer zoute snacks vervingen door amandelen. “Het toevoegen van fruit, groente en noten aan je dieet kan de kwaliteit van je complete dieet verbeteren,” concludeert onderzoeker Alyssa Burns.

De afgelopen jaren eten met name kinderen steeds minder noten en steeds meer zoute snacks zoals bijvoorbeeld chips. Toch blijkt uit dit onderzoek dat het niet zo heel lastig is om kinderen aan de noten te krijgen. “We zagen dat kinderen de amandelen op een gegeven moment zat waren of de smaak van de amandelen of de amandelboter niet lekker vonden.” Maar door de amandelen in voedsel te stoppen waar de kinderen vertrouwd mee waren – een boterham of smoothie – bleken ze toch heel gemakkelijk de voorgeschreven hoeveelheid amandelen tot zich te nemen. En dat is goed nieuws. “De gewoontes die je hebt als je jonger bent, neem je mee als je ouder wordt, dus als een ouder in staat is om amandelen of andere gezonde snacks in het dieet van een kind te stoppen, is het waarschijnlijker dat het kind die snacks ook later in zijn leven nuttigt.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd