Javaanse neushoorn uitgestorven in Vietnam

Uit onderzoek blijkt dat een dode Javaanse neushoorn die in april 2010 werd aangetroffen de allerlaatste in het land was.

Onderzoekers bestudeerden uitwerpselen van Javaanse neushoorns in het nationale park Cat Tien. Dat onderzoek vond in 2009 en 2010 plaats. Kort nadat ze hun onderzoek afsloten, werd een dode neushoorn in het park aangetroffen. Uit een analyse blijkt nu dat alle gevonden uitwerpselen aan dit dier toebehoorden en dat de neushoorn de laatste in heel Vietnam was.

Stropers
Stropers zouden de diersoort op het randje van de afgrond hebben gebracht en uiteindelijk ook het fatale duwtje hebben gegeven. De laatste neushoorn is namelijk waarschijnlijk ook het slachtoffer geworden van slopers. Het beest had een kogel in het been en de hoorn was verwijderd. “De laatste Javaanse neushoorn is weg,” concludeert WNF-medewerker Tran Thi Minh Hien. “Het is pijnlijk dat het ondanks aanzienlijke investeringen in de Javaanse neushoornpopulatie in Vietnam niet gelukt is om dit unieke dier te redden.”

Uitgestorven
Velen dachten dat de Javaanse neushoorn niet meer op het Aziatische vasteland voorkwam. Tot onderzoekers in 1988 op een kleine populatie stuitten. Het nationale park moest ervoor zorgen dat die populatie bleef bestaan en meerdere organisaties hebben zich daarvoor ingezet. Slechte bescherming van het park en de dieren maakte het uiteindelijk toch mogelijk voor stropers om binnen te dringen en de diersoort te doen uitsterven.

Er is nu nog één populatie Javaanse neushoorns over. Deze leeft in Indonesië en bestaat uit minder dan vijftig exemplaren. Ook daar is stroperij een groot probleem.

Bronmateriaal

"Inadequate protection causes Javan rhino extinction in Vietnam" - WWF.nl
De tekening bovenaan dit artikel is gemaakt door Thomas Horsfield (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd