Jarno Smeets beduvelt heel de wereld

Jarno Smeets, oftewel Floris Kaayk heeft niet gevlogen. Dat heeft hij vanavond in De Wereld Draait Door bekend gemaakt.

Jarno Smeets, die eigenlijk Floris Kaayk heet, heeft de hele wereld bedrogen. In een filmpje op zijn blog Humanbirdwings.net is te zien hoe hij als eerste persoon ter wereld vliegt als een vogel. Maar dit blijkt één grote grap te zijn. Kaayk liet vanavond in De Wereld Draait Door weten dat hij eigenlijk een filmmaker en animator is die testte hoe je een verhaal kan vertellen via een blog.

Wereldnieuws
Smeets haalde de afgelopen dagen het wereldnieuws met zijn “vliegprestatie” en kreeg zelfs de bijnaam Flying Dutchman. Maar niet iedereen was overtuigd na het zien van zijn filmpje en dacht aan een 1 april grap. Zo meldde Wired.com zijn cv te hebben gecheckt. De website belde met oud-werkgevers van Smeets, maar geen van hen leek hem te kennen. Ook dook er een foto op waar op te zien is dat iets niet blijkt te kloppen met de vleugels. En terwijl velen twijfelden aan Smeets zijn prestatie, bleef hij zelf al die tijd onbereikbaar voor commentaar. Onderzoeker Bert Otten, die hem in augustus alle mogelijkheden en beperkingen voorlegde op biomechanisch en neuraal vlak vertelde aan ons: “Ik weet niet of en wat er nep is aan zijn filmpjes. In principe is het wel mogelijk voor een mens om te vliegen als een vogel. De power productie van de pectoralisspieren (de spieren in de borst, red.) is onvoldoende om te vliegen en dus zullen energie-opslag en motoren aanvulling moeten geven. De botten in de armen van mensen zijn onvoldoende sterk om de krachten voor de vlucht te dragen en dus moet een exoskelet worden gebruikt. De vleugels die aan de armen zitten, dienen bestudeerd te worden voor gebalanceerd vliegen. Dit acht ik mogelijk, gebaseerd op wat ik weet van het menselijk motorisch leervermogen en de benodigde vrijheidsgraden.”

Blog
Kaayk werkte sinds juli 2011 aan zijn project, dat lange tijd een ‘open source’ was voor geïnteresseerden. Via een blog en een Youtube-kanaal hield hij de buitenwereld op de hoogte en ontving hij tips om zijn droom waar te maken. “Mijn doel? Om mijn eigen vleugels te bouwen en er mee te vliegen. Iets waar Leonardo DaVinci, mijn grootvader en ik zelf al een lange tijd van dromen” schrijft hij op zijn blog.

Kaayk heeft de wereld flink te pakken met zijn grap. Maandenlang hield hij ons voor de gek met zijn fictieve blog. Vooralsnog is het niemand gelukt om te vliegen als een vogel. Het is nu wachten op de volgende die een (serieuze) poging doet.

Bronmateriaal

"Nederlander vliegt als eerste in de geschiedenis als een vogel met zelfgebouwde vleugels" - humanbirdwings.net
De wereld draait door
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Humanbirdwings.net

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd