Jarig in januari? Grotere kans op schizofrenie!

  Nieuw onderzoek bewijst opnieuw dat er een verband is tussen de maand waarin u geboren bent en de kans op psychische aandoeningen.

  De onderzoekers verzamelden de gegevens van meer dan 57.000 Engelsen. Ze gingen in de gegevens op zoek naar een eventueel verband tussen psychiatrische problemen zoals schizofrenie, een bipolaire stoornis en depressie. Ze ontdekten een duidelijk verband tussen de geboortemaand en deze aandoeningen.

  Januari
  Schizofrenie kwam bijvoorbeeld opvallend vaak voor onder mensen die in januari ter wereld kwamen. Mensen die in juli hun verjaardag vierden, hadden ten opzichte van de mensen die in januari hun verjaardag vierden, een 17 procent kleinere kans op schizofrenie. De bipolaire stoornis piekte eveneens onder mensen die in januari geboren waren. De kans dat mensen die in de eerste maand van het jaar ter wereld kwamen, een bipolaire stoornis ontwikkelden, was zeventien procent groter dan voor mensen die in augustus of september ter wereld kwamen. De kans op depressie was het grootst onder mensen die in mei ter wereld kwamen. Mensen die in november het levenslicht zagen, hadden de kleinste kans op depressie. Het verband tussen de geboortemaand en schizofrenie en de bipolaire stoornis was vrij sterk, het verband tussen depressie en de geboortemaand bleek een stuk zwakker.

  WIST U DAT…

  …er een verband is tussen fastfood en depressie?

  Eerder
  Het is niet voor het eerst dat een verband wordt gevonden tussen deze aandoeningen en de geboortemaand. Het is wel voor het eerst dat dat verband onder zo’n grote groep Engelsen wordt aangetroffen. Ook onderschrijft de studie eerdere onderzoeksresultaten die daarmee iets steviger in hun schoenen komen te staan. Klaarblijkelijk is het verband tussen de geboortemaand en psychische aandoening geen toeval.

  Vitamine D?
  De oorzaak van dit verband is niet helemaal duidelijk. Maar het lijkt toch echt op een (indirect) causaal verband, zo schrijven de onderzoekers in het blad PLoS ONE. Ze baseren die conclusie op studies die eerder zijn uitgevoerd naar mensen met schizofrenie en hun broers en zussen. “Ondanks de inspanningen van wetenschappers blijft de causale factor onduidelijk,” zo schrijven de onderzoekers. Wel wijzen ze erop dat het verband tussen schizofrenie en de geboortemaand mogelijk te verklaren is door een tekort aan vitamine D. Dit produceert ons lichaam onder invloed van zonlicht. Op momenten dat de dagen korter zijn, kan een gebrek ontstaan en uit onderzoek is gebleken dat dit kan leiden tot schizofrenie. Of dit ook geldt voor depressies en de bipolaire stoornis is onduidelijk.

  De volgende belangrijke stap is achterhalen hoe dat verband tussen de geboortemaand en psychische aandoeningen ontstaat. Zodra we dat weten, kunnen we mogelijk het risico dat mensen die in bepaalde maanden ter wereld komen, lopen, verkleinen.

  Bronmateriaal

  "Seasonal Distribution of Psychiatric Births in England" - PLoSONE.org
  De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Nathanael Boehm (cc via Flickr.com).

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd