Japanse ruimtesonde Hayabusa2 maakt prachtige close-upfoto van planetoïde

Het kiekje is van slechts zes kilometer(!) afstand genomen.

De Japanse ruimtesonde Hayabusa2 heeft een prachtig plaatje geschoten van planetoïde Ryugu. De ruimtesonde zweefde in eerste instantie zo’n 20 kilometer boven het oppervlak van de planetoïde. Uiteindelijk legde hij Ryugu op beeld vast op slechts zes kilometer afstand.

De planetoïde Ryugu vanaf een hoogte van 6 kilometer. 1 pixel komt overeen met ongeveer 60 cm. Afbeelding: JAXA, University of Tokyo, Kochi University, Rikkyo University, Nagoya University, Chiba Institute of Technology, Meiji University, University of Aizu, AIST

Resolutie
De resolutie van de foto is waanzinnig, zo is deze 3,4 keer zo hoog als de beelden die tot nu toe van de planetoïde zijn gemaakt. De grootste krater op het oppervlak van Ryugu bevindt zich ongeveer in het midden van de foto. Daarnaast is goed te zien dat de planetoïde bedekt is met een groot aantal rotspartijen.

Ryugu
Ruimtesonde Hayabusa2 reisde zo’n 3,2 miljard kilometer om de planetoïde Ryugu te ontmoeten. Na 1300 dagen was het moment aldaar en zeiden ze op 27 juni gedag op zo’n 280 miljoen kilometer afstand van de aarde. Tot nu toe stelt Ryugu allesbehalve teleur. Zo heeft de planetoïde de vorm van een tol, beschikt over meerdere kraters en heeft een soort gebergte op de evenaar.

Landing
De onderzoekers zijn van plan om in augustus de afstand nog meer te verkleinen en is het de bedoeling dat de ruimtesonde op ongeveer een kilometer afstand een aantal zwaartekrachtsmetingen gaat doen. Als er genoeg informatie over de planetoïde verzameld is, kiezen de onderzoekers vervolgens de meest geschikte landingsplek voor Hayabusa2. De nieuw gemaakte foto geeft op dit moment al belangrijke informatie over enkele mogelijkheden.

Maar het wordt allemaal nog bonter! Want uiteindelijk is het de bedoeling dat de ruimtesonde Ryugu gaat bombarderen. Zo willen de onderzoekers in 2019 een object op de planetoïde gooien om een krater te generen. Het is de taak van de ruimtesonde om vervolgens wat materiaal uit deze krater te halen en aan boord op te slaan. Als de ruimtesonde vervolgens een jaar later heelhuids terug is gekeerd op aarde, wordt dit materiaal aan een grondige inspectie onderworpen.

Bronmateriaal

"Imaging Ryugu from an altitude of 6km" - Hayabusa2 project

Afbeelding bovenaan dit artikel:

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd