Hayabusa2 zal een dag eerder de afdaling al inzetten.
Het zit er echt aan te komen; de afdaling van Hayabusa2 naar het oppervlak van Ryugu. De afdaling, die eigenlijk al in oktober plaats had moeten vinden, werd om meerdere redenen uitgesteld. Vervolgens kondigden het team vorige maand aan dat de afdaling in midden februari zou plaatsvinden. En nu kondigt JAXA op Twitter de exacte dag en tijd aan.
The touchdown operation to collect a sample from Ryugu will be between February 20th – 22nd. Hayabusa2 is scheduled to begin the descent from February 21, and touchdown on the surface of Ryugu around 8am on February 22 (JST). It is the pinnacle of the mission!
— HAYABUSA2@JAXA (@haya2e_jaxa) 6 februari 2019
22 februari
De afdaling zal niet een hele nieuwe ervaring gaan worden. Zo is deze in oktober al even geoefend. De afdaling zal op 21 februari ingezet worden. De verwachting is dat Hayabusa2 de volgende dag rond acht uur s’ ochtends op het oppervlak van Ryugu zal landen.
Aan de bak
Na de touchdown moet de ruimtesonde aan de bak. Zo gaat hij oppervlaktemateriaal verzamelen dat ons dichterbij het antwoord moet brengen over hoe ons zonnestelsel gevormd is. Twee andere landers – MINERVA-II1 en MASCOT – gingen Hayabusa2 al voor en hebben al materiaal van het oppervlak verzameld. Waarschijnlijk zullen alle monsters in 2021 op aarde aankomen.
Hayabusa2 kwam in juni 2018 aan bij planetoïde Ryugu. De reis was zo’n 3,2 miljard kilometer lang en duurde iets meer dan 1300 dagen. Wetenschappers zijn erg geïnteresseerd planetoïden zoals Ryugu, omdat hun spectrum sterk lijkt op dat van koolstofhoudende chondrieten. Deze hebben een chemische samenstelling die lijkt op die van de zon en de vroege zonnenevel. Ook kunnen dit soort planetoïden waterrijke mineralen bevatten. Daarom kunnen missies zoals die van Hayabusa2 ons misschien wel meer vertellen over de oorsprong van leven.