Japanse Akatsuki-ruimtesonde mist Venus

De Japanse Akatsuki-ruimtesonde is er niet in geslaagd om in een baan rondom de planeet Venus te komen. Dit laat een woordvoerder van de Japanse ruimtevaartorganisatie JAXA weten. Akatsuki werd begin dit jaar gelanceerd en zou de komende twee jaar proberen om onopgeloste vragen over Venus te beantwoorden, zoals waarom de planeet zo om haar as snel draait. En waarom het bliksemt op Venus en of er vulkanen actief zijn op de broeikasplaneet.

De ruimtesonde trok achter Venus langs, waarna er een verwachte radiostilte volgde. Deze duurde echter vier keer langer dan gebruikelijk. Nu blijkt dat Akatsuki de gewenste omloopbaan niet wist te bereiken en dat de ruimtesonde op weg is naar de zon.

“Toch functioneert Akatsuki nog wel normaal”, legt Hitoshi Soeno van JAXA uit. “Als de ruimtesonde over zes jaar langs Venus vliegt, dan proberen we het gewoon weer opnieuw.”

Akatsuki – dat in Japan ‘dageraad’ betekent – is niet alleen een ruimtesonde, maar ook nog eens een satelliet. Met vijf camera’s zou de sonde het wolkendek van Venus in kaart gaan brengen. Op dit moment draait de Europese Venus Express om Venus. Voorlopig zal dit ruimtevaartuig geen gezelschap krijgen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd