Japanse planetoïdenjager Hayabusa2 succesvol gelanceerd

hayabusa2

Japan heeft vanmorgen vroeg met succes haar planetoïdenjager Hayabusa2 op pad gestuurd. De sonde moet in 2018 bij planetoïde 1999 JU3 arriveren. In 2020 keert Hayabusa – met materiaal van de planetoïde – terug op aarde.

Vanmorgen om 5.22 uur (Nederlandse tijd) koos Hayabusa2 het luchtruim, om zich enige tijd later met succes los te maken van het lanceersysteem. Het is een Japans succes, maar wel eentje met een Europees en zelfs Nederlands tintje.

Springende lander
Aan boord van Hayabusa2 bevindt zich namelijk MASCOT (Mobile Asteroid Surface Scout): een door de Duitse ruimtevaartorganisatie ontwikkelde lander. In 2018 moet Hayabusa2 deze lander op het oppervlak van 1999 JU3 zetten. De lander is op zijn beurt weer uitgerust met een navigatiesysteem dat ontwikkeld is door een Nederlands bedrijf. MASCOT zal niet alleen op het oppervlak van 1999 JU3 landen, maar is ontworpen om zich ook te bewegen. Zo moet deze op het oppervlak van de planetoïde gaan springen.

Waarom een planetoïde?

Waarom moeten de Japanners zo nodig naar een planetoïde toe? Planetoïden kunnen ons een goed beeld geven van de omstandigheden in het jonge zonnestelsel, omdat deze kleine ruimtestenen in tegenstelling tot grotere hemellichamen nog vrij ‘puur’ zijn. Grote hemellichamen hebben bijvoorbeeld te maken met thermale processen waardoor ze veranderd zijn en niet meer zo’n goed beeld geven van het verleden. Gehoopt wordt dat Hayabusa2 ons meer kan vertellen over hoe organische materialen en water zich in de babyjaren van ons zonnestelsel manifesteerden. Naar verwachting bevat 1999 JU3 meer water en organische materialen dan Itokawa en zullen de onderzoeksresultaten dus ook spectaculairder zijn.

Spectaculair
Hayabusa2 is een spectaculaire missie. Maar wel een missie die bij de Japanners in goede handen lijkt te zijn; eerder lanceerden ze met succes al voorganger Hayabusa. De sonde bezocht planetoïde Itokawa, verzamelde er monsters en leverde deze netjes af op aarde. Kleine teleurstelling was dat Hayabusa er niet in slaagde om een lander heelhuids op het oppervlak van Itokawa te plaatsen. Het maakt het moment waarop Hayabusa2 MASCOT loslaat, des te spannender.

2018 en 2020
Maar al die spanning laat nog even op zich wachten. Eerst moet Hayabusa2 miljarden kilometers afleggen om bij 1999 JU3 te arriveren. Dat duurt zo’n 3,5 jaar. Naar verwachting arriveert de sonde halverwege 2018 bij de planetoïde. Na achttien maanden onderzoek te hebben gedaan, zal Hayabusa2 – hopelijk met een schat aan informatie, waaronder monsters afkomstig van het oppervlak van 1999 JU3 – naar de aarde terugkeren. In 2020 moet de sonde dan op onze planeet landen.

Alles weten over deze prachtige missie? Lees dan ook eens het uitgebreide achtergrondartikel dat we eerder over Hayabusa2 schreven!

Bronmateriaal

"Cosine"
De afbeelding bovenaan dit artikel is gemaakt door JAXA.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd