Japanse kwartel blijkt expert op gebied van camouflage

eitjes

Nieuw onderzoek wijst erop dat Japanse kwartels echte experts zijn als het gaat om camouflage. Ze ‘weten’ precies hoe hun eieren eruit zien en het uiterlijk van hun eieren bepaalt in sterke mate waar ze de eieren neerleggen.

De eieren van verschillende vrouwelijke kwartels zien er stuk voor stuk verschillend uit. Sommige eieren hebben bijvoorbeeld heel veel donkere vlekken, terwijl andere eieren vrijwel geen vlekken hebben. Het zette onderzoekers aan het denken. Het ene ei kan prima op een donkere plek gelegd worden, omdat het dan opgaat in de omgeving. Het andere past beter op een lichte plek. Zouden kwartels weten hoe hun eieren eruit gaan zien en ze vervolgens ook op plekken neerleggen waar roofdieren ze niet zo snel kunnen vinden?

Foto:
Foto: Lovell et al., Current Biology.
Ze namen de proef op de som. Ze verzamelden een aantal kwartels en lieten de moeders in spe kiezen uit vier plekken om hun eieren neer te leggen. De meeste moeders bleken hun eieren neer te leggen op een plek die hetzelfde patroon heeft als hun eieren. Op die plek zijn de eieren het minst zichtbaar en dus het veiligst. Dat schrijven de onderzoekers in het blad Current Biology.

Het suggereert dat kwartels de kans dat hun eieren gevonden en opgegeten worden, verkleinen door zorgvuldige beslissingen te nemen. “Dieren kunnen keuzes maken op basis van hun kennis van de omgeving en hun eigen fenotype om hun voortplatings- en overlevingskansen te vergroten,” vertelt onderzoeker P. George Lovell. In dit specifieke geval weten vogels precies hoe hun eieren eruit zien en kiezen ze een legplaats die de kans dat roofdieren de eieren meenemen, verkleint.”

Bronmateriaal

"Quail Really Know Their Camouflage" - Cell Press(via Sciencedaily.com).
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Lovell et al., Current Biology.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd