Japanse kernreactor kan het niet koel houden

Verontrustend nieuws. Als een nieuwe aardbeving of tsunami toeslaat, kunnen de generatoren de reactoren onmogelijk koel genoeg houden.

Dat melden anonieme bronnen die de capaciteit van de generatoren hebben vergeleken met de behoeften van de reactoren.

Generatoren
Toen een aardbeving op 11 maart genadeloos toesloeg, hadden de generatoren ervoor moeten zorgen dat de reactoren koel bleven. Maar een tsunami voorkwam dat de generatoren aan het werk konden. Inmiddels hebben de Japanners maatregelen genomen om zo’n situatie in de toekomst te voorkomen: de generatoren zijn naar hogere gebieden verplaatst zodat zelfs een tsunami ze niet meer buitenspel kan zetten. Het klinkt alsof alles onder controle is, maar volgens de anonieme bronnen – die hun verhaal bij het Japanse nieuwsagentschap Kyodo uit de doeken doen – is niets minder waar.

WIST U DAT…

…reactoren koelen met zeewater niet zo’n goed idee was?

Te weinig
De energie die de bestaande en extra generatoren moeten leveren, schiet tekort. Een voorbeeld: de fabriek in Tsuruga heeft zo’n 3500 kilowatt nodig om de reactoren koel te houden. De generatoren kunnen in geval van nood slechts 1020 kilowatt leveren. En zo zijn er nog enkele reactoren die in geval van nood te weinig energie hebben om koel te blijven.

Volgend jaar
De Japanners lijken zich er van bewust, maar zijn simpelweg niet in staat om snel maatregelen te nemen. Zo verwacht men de tekorten bij Tsugura pas in maart volgend jaar op te kunnen lossen.

Als het allemaal klopt, is dat heel verontrustend. In geval van nood kan een kernreactor niet zomaar worden uitgeschakeld: de warmte moet voortdurend worden afgevoerd en als dat niet kan, is de kans op een meltdown groot. Een akelige gedachte, zeker omdat aardbevingen veelvuldig in Japan voorkomen en een nieuwe, zware beving al op de loer ligt.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd