Japanse beving verstoorde zeeleven

Ook het leven in de diepe wateren rond Japan veranderde even radicaal door de supersterke aardbeving van 11 maart.

Dat schrijven onderzoekers in het blad Scientific Reports. Eerder bleek al uit een ander onderzoek dat de beving enorme scheuren in de zeebodem had achtergelaten.

Opschuiven
En ook uit dit nieuwe onderzoek blijkt maar weer dat de zware aardbeving en naschokken heel wat veranderden rond Japan. Op sommige plaatsen is de zeebodem horizontaal zo’n vijftig meter opgeschoven en verticaal zijn er veranderingen van wel zeven meter waargenomen.

WIST U DAT…

…er op dit moment een verhoogde kans is op een beving dichter bij Fukushima?

Methaan
Maar er veranderde nog meer, zo schrijven de onderzoekers. Ze baseren hun conclusies op waarnemingen. 36 en 98 dagen na de aardbeving namen ze een kijkje in de diepere wateren rondom Japan. En ze ontdekten er iets bijzonders. Een enorme wolk methaan. Het methaan was afkomstig uit de aardkorst en veranderde het leven hier op de zeebodem voor even radicaal. Bacteriën floreerden dankzij het methaan opeens in de wateren. Een deel van de bacteriën leefde hier altijd al. Anderen leefden normaal gesproken op grotere diepte of zelfs in de aardkorst, maar waren door het methaan mee naar boven gevoerd.

Huiswaarts
Toen de onderzoekers na 98 dagen terugkeerden, waren er alweer minder bacteriën te bespeuren dan na 36 dagen het geval was geweest. Sterker nog: de aantallen waren weer vergelijkbaar met de situatie voor de beving. De bacteriën waren grotendeels weer huiswaarts gekeerd.

De afgelopen tijd zijn veel onderzoeken gedaan naar de gevolgen van de Japanse beving. En ook deze studie voegt daar weer een aspect aan toe.

Bronmateriaal

"Disturbance of deep-sea environments induced by the M9.0 Tohoku Earthquake" - Nature.com
De afbeelding bovenaan dit artikel is gemaakt door Heinz-Josef Lücking (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd