Japanse aardbeving reikte bijna tot de ruimte

Een opmerkelijk onderzoek laat zien dat de vibraties van de aardbeving en tsunami in Japan bijna tot in de ruimte ‘voelbaar’ waren.

De aardbeving en tsunami veroorzaakten vibraties die tegen de lucht aandrukten. Dat is niets nieuws: alle aardbevingen doen dat in principe. Maar de aardbeving die Japan trof, was zo sterk dat het effect van de vibraties buitengewoon groot was.

Groter
De vibraties zijn hier op aarde zeer beperkt. Maar ze worden groter wanneer ze hogerop komen. Hier op aarde zijn de vibraties net zo groot als de verticale verschuiving die de vibraties veroorzaakt heeft. Maar op een hoogte van bijna 10 kilometer hebben ze al een amplitude van één meter.

WIST U DAT…

…de tsunami die Japan trof op sommige plaatsen 23 meter hoog was?

Flink
En zodra de vibraties in de ionosfeer belanden, worden ze echt flink. Daar worden ze duizenden keren zo groot. Dat komt doordat dit deel van de atmosfeer bestaat uit allerlei gassen die door de vibraties worden samengedrukt. Wetenschappers hebben met behulp van GPS ‘gezien’ hoe groot het effect van de vibraties op de ionosfeer was.

Bijna in de ruimte
Dat de vibraties tot in de ionosfeer reikten, is heel bijzonder. De vibraties zijn heel ver gekomen en hebben zelfs bijna de ruimte bereikt.

Onlangs waren de vibraties ook al in het nieuws. Wetenschappers stelden toen dat een tsunami in opkomst sporen achterlaat in de ionosfeer. Door hier naar te zoeken, zouden tsunami’s eerder voorspeld kunnen worden.

Bronmateriaal

"Japan Earthquake Vibrations Nearly Reached Space" - News.nationalgeographic.com
Bovenstaande afbeelding brengt de tsunami die eerder dit jaar Japan trof in beeld. Afbeelding: NOAA.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd