Japanners vinden deeltjes in capsule Hayabusa

De Japanse ruimtevaartorganisatie JAXA bevestigt dat er microscopische deeltjes zijn gevonden in de capsule van de Hayabusa-ruimtesonde. Het is nog wel de vraag of het gaat om deeltjes van de asteroïde, of dat het gewoon aardse materie is. Over enkele maanden volgt een definitief antwoord.

“We begonnen op 24 juni 2010 met het openen van de capsule en we troffen deeltjes aan”, zegt een woordvoerder van JAXA.

Toen Hayabusa in 2003 werd gelanceerd, was de capsule open. Daarom is de kans groot dat deeltjes van de atmosfeer van de aarde in de capsule terecht zijn gekomen.

Problemen
De sonde kampte met een heleboel problemen: zo mislukte een poging om een projectiel op het oppervlak van de asteroïde Itokawa af te vuren, waardoor er geen stofdeeltjes werden opgevangen. Toch is het mogelijk dat de Hayabusa bij de landing op Itokawa een stofwolk veroorzaakte, die door de sonde is opgevangen, zodat er alsnog verder onderzoek kan worden verricht.

Baanbrekend
Het teruggebrachte stof moet een beter inzicht geven in hoe het zonnestelsel is samengesteld. Dit beweren de wetenschappers van de missie. Maar ook al zou Hayabusa daar niet in slagen, dan nog is de missie baanbrekend geweest. Tot het bezoek aan Itokawa was de maan namelijk het enige hemellichaam waar een ruimtevaartuig landde en weer opsteeg. Bovendien is geen enkel ruimtevaartuig ooit zo ver weg geweest en naar de aarde teruggekeerd.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd