Japanners openen lanceerplatform in de ruimte voor mini-satellietjes

Astronauten hebben vanuit het internationale ruimtestation enkele kleine satellietjes gelanceerd. Een primeur die prima verlopen is en dus zeker voor herhaling vatbaar lijkt.

Sinds enkele jaren wordt er gewerkt aan kleine satellietjes. Ze lijken nog het meest op een fors bouwblok van tien bij tien bij tien centimeter. De kleine satellieten hebben meerdere voordelen: ze zijn gemakkelijk en goedkoop te bouwen en de lancering kost lang niet zoveel geld als de lancering van grote satellieten. De kleine satellietjes kunnen namelijk in een groepje worden gelanceerd of een lift krijgen van een heel andere ruimtemissie. De kleine satellieten maken het mogelijk voor kleinere bedrijven, scholen en andere instanties met beperkte middelen om toch middels een satelliet informatie te verzamelen.

ISS
Om mensen die kleine satellieten in een baan om de aarde willen brengen, meer mogelijkheden daartoe te bieden, heeft de Japanse ruimtevaartorganisatie bedacht dat het misschien wel een goed idee is om om ze vanaf het ISS te lanceren. En dat idee werd onlangs werkelijkheid: astronauten hebben begin deze maand vijf kleine satellietjes gelanceerd.

De kleine satellietjes. Foto: NASA.

KIBO
Ze deden dat vanuit Kibo: een Japanse module in het ISS. Deze module beschikt over een robotarm, met daaraan een Small Satellite Orbital Deployer (SSOD) waarmee de satellieten buiten kunnen worden gezet.

De uitgezette satellietjes zijn door verschillende universiteiten en instituten gebouwd. Ze hebben allemaal verschillende missies. Zo is er één satelliet die temperatuurgegevens moet gaan verzamelen en foto’s van de aarde gaat maken. Hoelang de satellieten actief zullen blijven, is natuurlijk gissen, maar 250 dagen zouden ze het toch zeker wel vol moeten houden.

Bronmateriaal

"F-1 and companion CubeSats to be deployed to space from Kibo module on September 27" - Jaxa.jp
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd