Japanners dol op ‘airco’ in hun shirts

In Japan moeten ze even zuinig zijn op hun elektriciteit en dus mag de airco niet aan. Gelukkig staan de Japanners bekend om hun innovativiteit…

Het noordelijke deel van Japan heeft nog altijd te lijden onder de problemen bij Fukushima. De kernreactor is zwaar beschadigd en kan niet de energie leveren die de Japanners zo hard nodig hebben. Daarom mogen Japanners slechts 85 procent van hun normale energiebehoefte verbruiken. Gevolg: de airconditioning moet uitblijven.

Airco
En dat is naar. Zeker nu het zo heel warm is in Japan. Maar natuurlijk hebben de Japanners daar wat op bedacht. Het bedrijf Kuchofuku heeft kleding ontwikkeld met airco erin. Het gaat om shirts met daarin kleine waaiers die de drager koel houden. Eén nadeel: de kleding bolt door de waaiers wel op. Maar dat nemen de Japanners voor lief.

WIST U DAT…

…er tegenwoordig ook al kleding is met zonnepanelen erin?

Batterij
De waaiers worden in beweging gehouden door een kleine batterij die elf uur meegaat en daarna opnieuw kan worden opgeladen. Daarmee verbruiken de shirts veel minder energie dan een ‘gewone’ airconditioning.

Markt
De kleding met airco erin is al enkele jaren op de markt, maar sinds de aardbeving op 11 maart loopt het pas echt storm. Niet alleen particulieren, maar ook nog eens zo’n 1000 bedrijven hebben de kleding aangeschaft. Er is zo’n enorme vraag naar de kleding dat de fabriek hier niet eens in kan voorzien.

Overigens is er niet alleen een run ontstaan op de shirts en jasjes met airco. Ook de kussens en matrassen met waaiers erin doen het goed.

Bronmateriaal

"'Air-conditioned clotes' help Japan beat heat" - News.discovery.com
De foto's bovenaan dit artikel zijn gemaakt door Kuchofuku.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd