Japanners bouwen snelste supercomputer

Een Japanse computer die maar liefst drie keer sneller is dan de vorige (Chinese) recordhouder gaat de boeken in als de snelste supercomputer ter wereld.

Vandaag verschijnt de ranglijst met de 500 snelste computers. De Japanse ‘K Computer’ prijkt bovenaan. De computer kan maar liefst meer dan acht miljard berekeningen per seconde uitvoeren en heeft daarmee een rekenkracht van 8,2 petaflops per seconde. Even ter vergelijking: als u zo’n supercomputer zou willen bouwen, moet u één miljoen ‘gewone’ pc’s met elkaar in contact brengen.

Energieverbruik
De K Computer gaat volgens de bouwers ervan zeer efficiënt met zijn energie om. Maar dat wil niet zeggen dat de supercomputer zuinig is. De PC gebruikt jaarlijks evenveel stroom als 10.000 huishoudens.

WIST U DAT…

…de supercomputers van nu mensen te slim af zijn?

Uitbreiden
De onderzoekers willen hun computer verder uitbreiden en nog sneller maken zodat deze de concurrentie voor kan blijven. Of dat gaat lukken, is afwachten. Onder meer in Amerika wordt gewerkt aan een computer die nog vele malen sneller is.

Supercomputers zoals die van de Japanners worden voor diverse doeleinden gebruikt. Bijvoorbeeld om berekeningen uit te voeren of modellen te bouwen die nodig zijn voor onderzoek naar het klimaat, geologische processen en kernenergie.

Bovenstaande foto laat de Japanse supercomputer zien. Foto: Fujitsu.com.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd