Recordbreker: pi heeft nu vijf biljoen decimalen

Een Japanner heeft deze maand het wereldrecord pi-berekenen verbroken. De man krijgt voor zijn prestatie een plekje in het Guinness Book of Records. Shigeru Kondo berekende het getal tot op vijf biljoen tekens na de komma, zo melden verschillende Japanse media. Natuurlijk deed de Japanner het niet uit zijn hoofd: hij liet zijn computer drie maanden rekenen.

Met een speciaal ontwikkelde software, afkomstig van een Amerikaanse informaticastudent, wist Kondo uiteindelijk de decimalen te achterhalen. Hij rustte daarvoor zijn computer uit met onder meer twintig externe harde schijven en meerdere processors. Met de vijf biljoen tekens na de komma gaat Kondo overigens ruim over het vorige record heen: hij heeft het aantal decimalen verdubbeld.

Juli
“Mijn computer heeft het drie maanden non-stop uitgehouden, en dat zonder zelfs maar één keer te klagen,” lacht de blije Japanner. Het is de bedoeling dat hij in juli van dit jaar tot tien biljoen decimalen komt.

Pi
Het getal pi, genoemd naar een letter uit het Griekse alfabet, ontstaat als men de omtrek van een cirkel deelt door de diameter van diezelfde cirkel. Maar omdat die omtrek niet recht is kan het getal pi nooit exact worden berekend.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd