Japan test nieuwe Maglev-trein met snelheid van 500 km per uur

maglev

In een half uur van Amsterdam naar Brussel? Wellicht is dit in de toekomst mogelijk. In Japan is maandag de eerste test gehouden met een supersnelle magneetzweeftrein. Deze maglevtrein bereikt een snelheid van 500 kilometer per uur.

Op dit moment is de snelste Japanse magneetzweeftrein de Hayabusa shinkansen. De trein rijdt van Tokio naar Osaka met een snelheid van 320 kilometer per uur. Wie een keer een bezoekje brengt aan Japan, moet dit zeker een keer meemaken. De shinkansen rijdt namelijk met een hoge snelheid langs de vulkaan Fuji op.

Geslaagde test
De eerste test was erg geslaagd, meldt Japan Today. Speciaal voor de test is een 42,8 kilometer lang stuk spoor gebouwd, waar de snelheid van 500 kilometer per uur gehaald kan worden. Het speciale ‘L-Zero’-systeem versnelt de trein tot een snelheid van 160 kilometer per uur, daarna wordt de magnetische aandrijving geactiveerd en versnelt de trein tot 500 kilometer per uur. Hiermee is de nieuwe magneetzweeftrein iets sneller dan de Shanghai-maglev, die 430 kilometer per uur haalt.

Nog een paar jaar wachten
Japan hoopt dat deze magneetzweeftrein in 2027 rijdt tussen Tokio en Nagoya. Het gaat om een 286 kilometer lang traject met vier stations tussen Shinagawa (een station in Zuid-Tokio) en Nagoya. De trein vertrekt op deze stations 40 meter onder de grond en stopt in de steden Sagamihara, Kofu, Iida en Nakatsugawa.

Video
Lijkt het je leuk om met zo’n trein te reizen? Bekijk onderstaande video voor een indruk. Het gaat hier om de Shanghai-versie, die 430 km per uur rijdt. Met de auto is het 50 minuten rijden van Longyang-station naar het Pudong-vliegveld, met de magneetzweeftrein slechts acht minuten.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd