Japan stelt ambities bij na falen Venussonde Akatsuki

Het falen van de ruimtesonde Akatsuki is Japan niet in de koude kleren gaan zitten. Wetenschappers beweren tijdens de bijeenkomst van de Amerikaanse Geofysische Unie dat de ambities van de Japanners mogelijk gaan veranderen. Geen risicovolle maar veilige missies. Gezien het relatief lage budget van de Japanse ruimtevaartorganisatie is dat niet zo gek.

“Onze score is: 0 keer verloren, 2 keer gewonnen”, zegt Takehiko Satoh van de Japanse ruimtevaartorganisatie JAXA tegen Space.com. “We moeten onze toekomstige planetaire missie nóg conservatiever plannen. De missie mag in geen enkel opzicht falen.”

Door een probleem met de brandstoftank slaagde de Japanse ruimtesonde Akatsuki er twee weken geleden niet in om de juiste baan om Venus te bereiken. Twee minuten en 23 seconden na het uitvoeren van een manoeuvre om in de juiste baan om Venus te arriveren, viel de druk weg in de brandstoftank en verloor de ruimtesonde zijn balans. Eerst dachten wetenschappers dat het zes jaar later nog wel zou lukken, maar uit recente gegevens blijkt dat het probleem met Akatsuki niet op afstand op te lossen is. De ruimtesonde zal dus nooit om een planeet draaien.

In 1998 overkwam de Japanse ruimtesonde Nozomi ook zoiets. De Marssonde slaagde er niet in om Mars te bereiken, omdat de druk in het brandstofsysteem wegviel.

Akatsuki – dat in Japan ‘dageraad’ betekent – is niet alleen een ruimtesonde, maar ook nog eens een satelliet. Met vijf camera’s zou de sonde het wolkendek van Venus in kaart gaan brengen. Op dit moment draait de Europese Venus Express om Venus. Voorlopig zal dit ruimtevaartuig geen gezelschap krijgen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd