Japan gaat radioactief water in zee dumpen

Tokyo Electric Power, de beheerder van de kerncentrale in Fukushima, is van plan om 11.500 ton radioactief water in de Grote Oceaan te gooien. Het gaat om licht radioactief water uit de tankers en reactoren.

“We hebben geen andere keus dan het water dumpen in de oceaan”, laat Yukio Edano van de Japanse overheid weten. Het radioactieve water is 100 keer radioactiever dan wettelijk toegelaten.

Overigens proberen medewerkers van de kerncentrale om de verspreiding van radioactiviteit tegen te gaan, bijvoorbeeld door het dichten van scheuren in gebouwen of muren. Pogingen om een scheur in een wand van een betonnen put te dichten met waterbestendige kunststof is helaas mislukt. Hierdoor lekt er op dit moment radioactief water in de oceaan.

Maanden
Japan laat weten dat het nog maanden kan duren voordat de kerncentrale geen straling meer lekt.

Overzicht
Japan werd op 11 maart getroffen door een zware aardbeving en een tsunami. De back-up-generatoren van de Fukushima-kerncentrale faalden, waardoor de werknemers er niet in slaagden om de nucleaire kernen te koelen. De afgelopen weken lekte er veel straling uit, maar een tweede ramp van het kaliber Tsjernobyl bleef uit.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd