Janus en Tethys zweven boven de ringen van Saturnus

  De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie heeft een nieuwe foto gepubliceerd van de manen Tethys en Janus. Zij zweven boven de ringen van Saturnus.

  De bijzondere foto is gemaakt op 27 oktober. De manen zijn verschillend. Tethys heeft een doorsnee van ruim duizend kilometer, waardoor de eigen zwaartekracht sterk genoeg is om als maan een ronde vorm aan te nemen. Janus heeft een doorsnee van 179 kilometer en is niet zwaar genoeg om bolvormig te worden. Hierdoor heeft de maan Janus een onregelmatige vorm.

  janus-tethys

  Op nieuwe foto is de Cassini-ruimtesonde 955.000 kilometer verwijderd van Janus. De afstand tot Tethys bedraagt 1,3 miljoen kilometer. Kijk eens goed naar de ringen van Saturnus en je ziet dat de ringen voor de maan Tethys zweven.

  In totaal heeft Saturnus 62 (!!) manen. Tethys is de op vijf na grootste maan van de ringenplaneet. Zo is Titan – de grootste maan van Saturnus – vijf keer breder dan Tethys: 5.150 kilometer. Titan is overigens niet de grootste maan in ons zonnestelsel. Die eer gaat naar Ganymedes van Jupiter met een diameter van 5.268 kilometer.

  Bronmateriaal

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd