Januari 2011 vestigt record: nog nooit zo weinig zee-ijs

Nog nooit was er in de maand januari zo weinig zee-ijs op de Noordelijke IJszee te bekennen als dit jaar. Dat blijkt uit cijfers van Amerikaanse wetenschappers. Dit jaar bedekte het ijs zo’n 13,55 miljoen vierkante kilometers. Dat is 50.000 vierkante kilometer minder dan het vorige record dat uit januari 2006 stamt. Waarom er dit jaar zo weinig ijs op de zee rust, is onduidelijk.

Volgens de wetenschappers zijn er twee mogelijke redenen voor het verdwijnen van het ijs. De Arctische Oscillatie – een wisselende luchtstroom – was de laatste maanden negatief. Dat betekent dat deze kou en sneeuw naar Europa en Noord-Amerika brengt en ervoor zorgt dat warme lucht zich boven de pool kan verzamelen. Een andere factor die een rol speelde, is het ontbreken van ijs. Doordat er minder ijs is, wordt er ook minder zonlicht teruggekaatst en krijgt de opwarming nog een extra boost.

WIST U DAT…

…zeventien diersoorten bedreigd worden door smeltend zee-ijs?

Deze maand wordt de Arctische Oscillatie naar verwachting weer positief. Dat betekent dat het op de polen weer wat kouder wordt.

Toch is het geen incident, zo benadrukken de wetenschappers. Het winterse zee-ijs op de noordpool is sinds 1979 (toen begonnen de metingen) gemiddeld jaarlijks met 3,3 procent afgenomen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd