James Webb ziet twee sterrenstelsels botsen op 500 miljoen lichtjaar van de aarde

De ruimtefoto van de week toont II ZW 96. Dit zijn twee botsende sterrenstelsels op 500 miljoen lichtjaar van de aarde.

De foto is gemaakt door de James Webb-telescoop. Dankzij de scherpe blik van James Webb zien we veel meer details dan op foto’s van andere (ruimte)telescopen, zoals ontelbaar veel achtergrondstelsels. Vergelijk maar eens de foto van James Webb met deze foto van Hubble uit 2008.

De talrijke sterrenstelsels in de achtergrond huisvesten vele miljarden sterren: van gemiddelde sterren als de zon tot rode dwergsterren en van blauwe superreuzen tot witte dwergen. Duizelingwekkend, als je erover nadenkt. Toch trekt II ZW 96 overduidelijk de aandacht naar zich toe op de ruimtefoto van de week, vooral ook omdat het sterrenstelsel veel energie in het infrarood uitzendt.

II ZW 96 is een zogenoemd infraroodstelsel, oftewel een LIRG (Luminous Infrared Galaxies). Het ruimteobject heeft de lichtkracht van meer dan honderd miljard zonnen bij elkaar. Het is niet vreemd dat II ZW 96 een infraroodstelsel is, want veel infraroodstelsels vertonen vervormingen en vaak zijn het dan ook sterrenstelsels die zijn ontstaan uit botsingen. Daar is – zeker in het geval van II ZW 96 – overduidelijk sprake van, want daar vindt de botsing nog steeds plaats.

Kun je geen genoeg krijgen van foto’s van James Webb? In het archief vind je de mooiste foto’s die gemaakt zijn door James Webb tot op heden. In juli – een jaar nadat de eerste beelden zijn uitgebracht – kun je op Scientias.nl stemmen op jouw favoriete James Webb-foto.

De afgelopen decennia hebben ruimtetelescopen en satellieten prachtige foto’s gemaakt van nevels, sterrenstelsels, stellaire kraamkamers en planeten. Ieder weekend halen we één of meerdere indrukwekkende ruimtefoto uit het archief. Genieten van alle foto’s? Bekijk ze op deze pagina.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd