James Webb-telescoop sprint Hubble voorbij: sterrenstelsels in een fractie van de tijd vastgelegd!

Waar de Hubble-ruimtetelescoop een belichtingstijd van meer dan elf dagen nodig had om zijn meesterwerk ‘Ultra Deep Field’ te creëren, heeft de James Webb-telescoop slechts een kleine dag nodig om dezelfde sterrenstelsels op het zwarte canvas te schilderen.

Op 11 oktober 2022 kreeg de James Webb-telescoop de opdracht om 20 uur lang een stukje hemel in het sterrenbeeld Oven te observeren dat zestien jaar eerder al eens door Hubble is gefotografeerd. Het resultaat is verbazingwekkend. De ruimtetelescoop heeft minder dan 10% van Hubble’s belichtingstijd nodig gehad om hetzelfde resultaat te krijgen.

Op Webbs eigen ‘Ultra Deep Field’ zijn verre sterrenstelsels zichtbaar, die bestonden toen het heelal slechts 800 miljoen jaar oud was. Deze sterrenstelsels zijn overigens nauwelijks te zien: het zijn zwakke rode puntjes op de inktzwarte achtergrond. De grotere sterrenstelsels op de voorgrond bevinden zich relatief dichtbij, toen het heelal ongeveer een miljard jaar jonger was dan nu.

“We zien zelfs heet, geïoniseerd gas in sterrenstelsels. Dit zijn plekken waar sterren geboren worden”, vertelt professor Michael Maseda van de universiteit van Wisconsin-Madison. “Deze informatie is erg belangrijk omdat we nog steeds niet precies weten hoe sterrenstelsels zijn geworden zoals ze vandaag de dag zijn. Minder dan 24 uur belichtingstijd is niet lang, maar in deze relatief korte tijd hebben we een beter beter beeld gekregen van hoe sterrenstelsels groeien in deze bijzondere fase [reïonisatie, red.] van het universum.”

Toen het heelal nog piepjong was, bestond er alleen neutraal waterstofgas. Maar het proces van reïonisatie bracht daar verandering in. Een paar honderd miljoen jaar na de oerknal werden de eerste sterren, melkwegstelsels en supermassieve zwarte gaten geboren. Astronomen snappen tot op heden nog steeds niet helemaal waar de ongelofelijke hoeveelheid energie die hiervoor nodig is, vandaan kwam.

De afgelopen decennia hebben ruimtetelescopen en satellieten prachtige foto’s gemaakt van nevels, sterrenstelsels, stellaire kraamkamers en planeten. Ieder weekend halen we één of meerdere indrukwekkende ruimtefoto uit het archief. Genieten van alle foto’s? Bekijk ze op deze pagina.

Bronmateriaal

"" -
Afbeelding bovenaan dit artikel:

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd