James Webb-telescoop lijkt gered

NASA en alle fans van astronomie kunnen opgelucht ademhalen: het lijkt erop dat de James Webb-ruimtetelescoop er toch komt!

Er wordt al flink aan de dure telescoop gesleuteld. Sterker nog: deze is al half af. Toch leek het project ernstig in gevaar te komen toen bleek dat de Amerikaanse overheid in het budget van NASA gaat snijden. Hoewel er al drie miljard dollar in de telescoop was gestoken, overwoog het congres om het hele project alsnog van tafel te vegen. De reden: het was te duur. De bouw van de telescoop gaat naar schatting namelijk zo’n 8,7 miljard dollar kosten.

Wetsvoorstel
Maar het lijkt er dan nu toch op dat de Amerikaanse overheid tot inkeer is gekomen. In een nieuw wetsontwerp wordt voorgesteld om NASA het komende jaar voldoende geld te geven om lancering van de telescoop in 2018 mogelijk te maken. Een goed teken, maar laten we voorzichtig blijven. Het wetsvoorstel moet namelijk nog officieel worden goedgekeurd.

Over de telescoop

De James Webb Telescoop wordt gezien als de opvolger van de Hubble-telescoop en moet onderzoek gaan doen naar de geschiedenis van ons universum.

Beetje inleveren
In het wetsontwerp werd ook het complete budget van NASA uit de doeken gedaan. De ruimtevaartorganisatie krijgt volgend jaar ietsje meer geld voor de ontwikkeling van de telescoop, maar moet in totaal wel wat inleveren. NASA krijgt volgend jaar slechts 17,9 miljard dollar, dat is 509 miljoen minder dan in 2011.

Als het wetsontwerp overeind blijft, is zowel NASA als de James Webb-ruimtetelescoop in ieder geval voor het komende belastingjaar gered.

Bronmateriaal

"James Webb space telescope saved?" - News.discovery.com
Afbeelding: NASA.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd