James Webb-telescoop heeft nog voldoende brandstof om langer dan tien jaar onderzoek te doen

Goed nieuws: volgens wetenschappers van het Webb-team heeft de onlangs gelanceerde ruimtetelescoop genoeg brandstof overgehouden na de lancering om minimaal één decennium lang wetenschappelijke ontdekkingen te verrichten.

De grootste ruimtetelescoop ooit heeft als doel om zeker vijf jaar onderzoek te doen. Daarna kan de missie nog eens met vijf jaar worden verlengd, maar dat hangt van een aantal factoren. Eén van die factoren is de hoeveelheid brandstof. Is er voldoende brandstof om in de laatste vijf jaar koerscorrecties uit te voeren?

Het antwoord op die vraag kwam vandaag naar buiten. Wetenschappers hebben het huidige brandstofverbruik geanalyseerd en de telescoop blijkt de verwachtingen te overtreffen. Zo is er minder brandstof dan verwacht gebruikt om een eerste baanwijziging uit te voeren. Dit hebben wetenschappers te danken aan de Ariane 5-raket. Deze raket plaatste de telescoop in precies de juiste baan. De eerste baancorrectie van de James Webb-telescoop duurde relatief kort, namelijk 65 minuten, waarna de telescoop 20 meter per seconde versnelde. Op 27 december is een tweede koerscorrectie uitgevoerd, waarna de telescoop nog eens 2,8 meter per seconde sneller vloog.

Er is dus relatief veel brandstof over en dat betekent dat de telescoop waarschijnlijk langer dan tien jaar onderzoek kan gaan doen. Voor nu moeten we nog even geduld hebben, want de telescoop zal na aankomst op zijn eindbestemming eerst een paar maanden moeten afkoelen. Onderzoekers verwachten dat over een half jaar de eerste wetenschappelijke observaties van start gaan.

Benieuwd waar de telescoop op dit moment uithangt? Op deze pagina kun je precies volgen waar James Webb is en wanneer er weer onderdelen uitgeklapt gaan worden.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd