James Webb-shortlist bekend: deze kosmische kroonjuwelen krijgen we dinsdag te zien

Eindelijk weten we welke objecten James Webb heeft gefotografeerd en waar we komende dinsdag beelden van te zien krijgen. Het is een indrukwekkend lijstje!

We zijn nog slechts dagen verwijderd waarop NASA de eerste kleurenfoto’s van de James Webb-telescoop vrijgeeft. We weten nog niet veel over de foto’s, behalve dat deze volgens de Amerikaanse-ruimtevaartorganisatie “zeker een wauw zullen opleveren.” Gisteren kregen we al een eerste voorproefje te zien.

Nu onthult de Europese ruimtevaartorganisatie welke objecten James Webb de afgelopen periode in het vizier had en waar we kleurenfoto’s van te zien krijgen, namelijk:

– De Carinanevel. Deze nevel werd in 2010 gefotografeerd door de Hubble-telescoop. Het is één van de grootste en helderste nevels die vanaf het aardoppervlak te zien is. In deze nevel worden veel sterren geboren. De Carinanevel is 7.600 lichtjaar van de aarde verwijderd.

De Carinanevel werd in 2010 gefotografeerd door de Hubble-telescoop. Deze foto wordt gezien als één van Hubble’s hoogtepunten.

– Het spectrum van WASP-96b. Dit is een grote exoplaneet, oftewel een planeet buiten ons zonnestelsel. WASP-96b is 1.150 lichtjaar van de aarde verwijderd en draait iedere 3,4 dagen om zijn moederster. De atmosfeer van WASP-96b is volledig wolkenvrij en dat is vrij zeldzaam.

– NGC 3132, oftewel de zogenoemde Zuidelijke Ringnevel. Dit is een planetaire nevel in het sterrenbeeld Zeilen. De nevel is 2000 lichtjaar van de aarde verwijderd. Een planetaire nevel is een groeiende gaswolk rondom een stervende ster. De nevel heeft een diameter van een halve lichtjaar.

Zuidelijke Ringnevel, gefotografeerd door de Hubble-telescoop. In het midden van de nevel is de stervende ster zichtbaar.

– Het Kwintet van Stephan is een groep van sterrenstelsels op 290 miljoen lichtjaar van de aarde. Deze groep lijkt uit vijf sterrenstelsels te bestaan, maar later werd bekend dat één sterrenstelsel – NGC 7320 – veel dichter bij de aarde ligt dan de andere leden. Eigenlijk is het dus een kwartet.

– Het laatste object is SMACS 0723. Dit is een cluster van sterrenstelsels. Dit cluster vormt een kosmische lens, waardoor het licht van verre en zwakke achtergrondstelsels wordt versterkt.

Nog drie nachten slapen en dan krijgen we deze foto’s te zien en krijgen we na decennia eindelijk een goed beeld van de capaciteiten en mogelijkheden van de geestelijke opvolger van de Hubble-telescoop.

Bronmateriaal

"Cosmic targets for Webb Telescope’s first images announced" - ESA

Afbeelding bovenaan dit artikel: NASA/ESA

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd