James Webb-ruimtetelescoop vouwt succesvol zijn zonneschild uit

Vanaf nu zal de James Webb-telescoop nooit meer direct zonlicht zien. Ook heeft de telescoop de kenmerkende vorm van een diamant gekregen.

De afgelopen dagen zijn overigens al wel wat voorzetjes gedaan. Eergisteren heeft James Webb bijvoorbeeld al zijn ‘hals’ uitgestrekt. Hierdoor ontstond er een opening, waardoor er voldoende ruimte werd gecreëerd voor het volledig uitklappen van het zonneschild. Bovendien zijn op 30 december ook de covers waarmee het opgevouwen zonneschild bedekt was, succesvol verwijderd.

Vanochtend om 4:13 uur Nederlandse tijd was de volledige procedure afgerond. In totaal zijn er 107 ontgrendelingsmechanismes geactiveerd om het zonneschild uit te klappen. Hierdoor heeft de telescoop nu een diameter van ruim veertien meter. Het zonneschild is een soort paraplu die de instrumenten en spiegels van de telescoop beschermt tegen de warmte van de zon. Hierdoor blijven de zeer gevoelige infraroodinstrumenten koud en kunnen ze goed blijven functioneren.

Hoewel het zonneschild nu is uitgevouwd, moet het schild nog wel strak worden getrokken. Dit proces vindt iets later dan gepland plaats, omdat het James Webb-team vandaag een extra dagje rust krijgt. De verwachting is dat het schild na het weekend strak wordt gespannen.

Benieuwd waar de telescoop op dit moment uithangt? Op deze pagina kun je precies volgen waar James Webb is en wanneer er weer onderdelen uitgeklapt gaan worden.

Bronmateriaal

NASA

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd