James Webb kiekt piepjonge ster-in-wording die omgeving in vuur en vlam zet

De James Webb-telescoop heeft een spectaculaire foto gemaakt van Herbig-Haro-object 211. De piepjonge ster blaast extreem heet gas de ruimte in.

De veroorzaker van dit kosmische meesterwerk is een protoster op een afstand van duizend lichtjaar van de aarde. De ster-in-wording is enkele tienduizenden jaren oud en weegt ruim tien keer minder dan de zon. Uiteindelijk zal de ster net zo zwaar zijn als onze moederster. De ster blijft materie verzamelen en groeit op die manier uit tot een volwaardige ster.

De bipolaire straal veroorzaakt een reeks boegschokken. Een boegschok – vergelijkbaar met de boeggolf van een schip – ontstaat op de plek waar deeltjes en de magnetische velden van de ster in botsing komen met het gas en stof dat zich tussen sterren bevindt. Op de nieuwe James Webb-foto zijn de vele boegschokken duidelijk zichtbaar vanwege de grote hoeveelheid materiaal in de sterrenwind. De nieuwe foto laat details zien die vijf tot tien keer scherper zijn dan op eerdere foto’s van HH 211.

Wat zijn Herbig-Haro-objecten?
Herbig-Haro-objecten zijn kleine emissienevels rondom jonge sterren, die ontstaan doordat de net gevormde sterren gas uitstoten. Dit geïoniseerde gas botst met een snelheid van meerdere honderden kilometer per seconde met andere gas- en stofwolken in de omgeving en hierdoor ontstaan deze nevels.

Meer prachtige foto’s van HH-objecten
Wetenschappers hebben een grote fascinatie voor Herbig-Haro-objecten. Eerder dit jaar deelden we deze ruimtefoto van de week van Herbig-Haro-object 111. Met een beetje fantasie zie je hier een lichtzwaard uit Star Wars. Of wat te denken van dit adembenemende hemelse wolkenlandschap in de Orionnevel. Hier zien we sterrenwinden en kosmische jets van de ster IX Ori. In 2013 spotte Hubble een variabele ster – V633 Cassiopeiae – die aan de lopende band extreem heet gas de ruimte in blaast. Bij deze ster zijn twee Herbig-Haro-objecten te vinden, namelijk HH161 en HH164. Samen creëren ze een soort hoefijzerachtige vorm.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd