James Webb doorgrondt het grootste stervormingsgebied in satellietstelsel van de Melkweg

De James Webb-telescoop blijft schitterende foto’s maken. Onlangs fotografeerde de ruimtetelescoop het grootste stervormingsgebied in de Kleine Magelhaense Wolk: een van de bekendste satellietstelsels van de Melkweg.

De Kleine Magelhaense Wolk is een dwergstelsel met een diameter van circa 7.000 lichtjaar. De massa van het satellietstelsel is ongeveer zeven miljard keer de massa van de zon. Het stelstel is ongeveer 200.000 lichtjaar van de Melkweg verwijderd. In de buurt van de Kleine Magelhaense Wolk bevindt zich de Grote Magelhaense Wolk. In 2018 ontdekten astronomen dat deze twee sterrenstelsels een paar honderd miljoen jaar geleden op elkaar zijn geklapt. Sterren in de vleugel van de Kleine Magelhaense Wolk zweven namelijk langzaam weg in dezelfde richting.

Op de onderstaande James Webb-foto zien we NGC 346. Veel sterren in dit open sterrencluster zijn relatief jong: slechts enkele miljoenen jaren oud. De nevel lijkt een beetje op een spinnenweb. Dit komt doordat het gloeiende gas wordt verspreid door zonnewind en het licht van zware sterren. In de foto hieronder is het warme gas roodgekleurd. De stoffige draden van het spinnenweb bestaan uit koud, moleculair stof van -200 graden Celsius. Hier worden de meeste nieuwe sterren geboren.

Als je goed kijkt zie je in het centrum een klein boogje. Dit is een lichtecho van een jonge ster. Verder hebben astronomen een poging gedaan om zoveel mogelijk (proto)sterren te tellen en zij komen uit op 1.001 verschillende lichtbronnen. Veel jonge sterren zijn nog verscholen in stoffige cocons, maar zullen zichzelf binnenkort laten zien.

Krijg je geen genoeg van NGC 346? Eerder dit jaar maakte James Webb deze foto van het stervormingsgebied en hier zie je net weer wat andere details.

Bronmateriaal

"Webb captures an ethereal view of NGC 346" - ESA
Afbeelding bovenaan dit artikel: James Webb Telescope (NASA/ESA)

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd