James Cameron duikt naar bodem Marianentrog

Lang werd eraan gewerkt en nu zit het er alweer op: de recordduik van James Cameron naar de bodem van de Marianentrog.

Gisteren dook Cameron met behulp van een onderzeeër naar zo’n elf kilometer diepte. Hij nam een kijkje in één van de minst verkende plekken op aarde: de Marianentrog. En daarmee zette hij direct een record neer: nog nooit dook iemand in zijn eentje naar zo’n diepte.

De onderzeeër waarmee Cameron naar beneden dook. Afbeelding: Acheron Project Pty Ltd (via Deepseachallenge.com).
Deepsea Challenge
Er is heel lang aan de missie – die de naam Deepsea Challenge draagt – gewerkt. Allereerst moest er een onderzeeër worden gebouwd waarmee Cameron veilig kon afdalen en waarin hij de immense druk op elf kilometer diepte zeker een aantal uren kon weerstaan. Een paar weken geleden werd de onderzeeër tijdens een proefduik naar 8,2 kilometer diepte, getest. En met succes. Cameron kon toen dan ook laten weten dat het echte werk – de duik naar elf kilometer diepte – niet lang meer op zich zou laten wachten.

Gelukt!
National Geographic (één van de sponsors van het project) meldt nu dat Cameron de duik gemaakt heeft. In ongeveer 2,5 uur dook hij naar beneden. Daar bracht hij heel wat uurtjes door. Niet alleen om wat rond te kijken: Cameron had ook werk te doen. Zo is zijn onderzeeër bijvoorbeeld uitgerust met een grijparm om monsters te nemen. Wetenschappers staan te springen om de verzamelde monsters te bestuderen.

Omhoog
Na enkele uren rond te hebben gekeken, klom de onderzeeër weer omhoog. Dat duurde zo’n zeventig minuten. Aan boord van een schip kon Cameron dan eindelijk zijn nauwe cockpit waarin hij uren niet heeft kunnen bewegen, verlaten. Voor zover bekend heeft hij het tripje prima doorstaan.

Niet de eerste

Cameron is niet de eerste die de Marianentrog induikt. Tientallen jaren geleden maakten twee mannen de duik ook. Zij konden slechts kort op grote diepte blijven en hadden zo slecht zicht dat ze eigenlijk weinig van de trog hebben gezien.

Regisseur
En nu? Wetenschappers buigen zich over de monsters en beelden die zijn gemaakt. En Cameron? Die wil nog wel enkele tripjes maken. Maar dat kan nog wel even duren. Eerst mag de ontdekkingsreiziger zich in smoking hijsen voor de première van Titanic 3D. Want dat is tenslotte waar we hem allemaal van kennen: zijn grootse films als Titanic en Avatar. Dat juist een regisseur deze duik heeft gemaakt, is echter niet heel verwonderlijk. Cameron staat bekend als iemand met een warm hart voor de natuur en het milieu. Wetenschappers zijn in ieder geval maar wat blij met de hulp uit particuliere hoek. Zij zien hun middelen al jaren krimpen en dachten lang enkel maar van deze missie te kunnen dromen.

Grote vraag is natuurlijk wat de onderzoekers in de monsters aan gaan treffen. Want wat zich precies in de Marianentrog ophoudt…dat is tot op heden een raadsel.

Bronmateriaal

"James Cameron Completes Record-Breaking Mariana Trench Dive" - Nationalgeographic.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door James Cameron (via Deepseachallenge.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd