James Bond wordt steeds gewelddadiger

Is het opgekropte woede of frustratie? Wie zal het zeggen. Eén ding staat in ieder geval wel vast: James Bond wordt steeds gewelddadiger. Zo gebruikte 007 in Quantum of Solace (2008) meer dan twee keer zoveel geweld om de nationale veiligheid te garanderen als in Dr No (1962).

Dat schrijven wetenschappers van de universiteit van Otago. Om tot hun conclusie te komen, analyseerden ze 22 James Bond-films (Skyfall werd hierin niet meegenomen, omdat deze laatste Bond-film op dat moment nog niet uit was).

Wat is geweld?
De onderzoekers bestempelden scènes als gewelddadig wanneer een acteur een andere acteur probeerde te verwonden. Er werd onderscheid gemaakt tussen ‘onbeduidend’ geweld (een klap in het gezicht, een duw) en ernstig geweld (harde trappen, aanvallen met wapens).

Toename
Uit het onderzoek blijkt overduidelijk dat het geweld in de films door de jaren heen toenam. Vooral ernstig geweld (geweld dat in de realiteit waarschijnlijk tot de dood of in ieder geval tot ernstige verwondingen zou leiden) nam sterk toe. Zaten er in Dr No nog 109 ernstige en minder ernstige gewelddadigheden, in Quantum of Solace telden de onderzoekers er 250.

Kinderen
En dat is zorgwekkend, zo stellen de wetenschappers in hun paper. Ze wijzen erop dat populaire films als James Bond in veel landen door iedereen bekeken mogen worden; kinderen worden niet geweerd. Dat het geweld in deze films toeneemt, is zorgwekkend, omdat kinderen zo kwetsbaar zijn. “Er is uitgebreid bewijs dat suggereert dat jonge kinderen blootstellen aan geweld in de media, eraan kan bijdragen dat ze ongevoelig worden voor geweld en agressief gedrag,” stelt onderzoeker Bob Hancox.

De onderzoekers benadrukken bovendien dat James Bond niet op zichzelf staat. De toename in geweld in de 007-films reflecteert waarschijnlijk een toename in geweld in andere populaire films die eveneens eigenlijk ongeschikt zijn voor kinderen, maar niet zijn uitgerust met een leeftijdsbeperking.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd