Jagers maken honden af in Kosovo

De hoofdstad van Kosovo heeft een groot probleem: zwerfhonden. Jagers maakten er in opdracht van de gemeenteraad al 190 af.

Grote groepen honden maken de straten van Pristina onveilig. Letterlijk. Ze zwerven rond en vallen zo af en toe zelfs mensen aan. Vorig jaar resulteerde dat nog in de dood van een kind. Iedereen was het erover eens dat het zo niet verder kon en de gemeenteraad werd min of meer gedwongen om in actie te komen.

Jagers
Dat deed de raad drie weken geleden met de aanstelling van jagers. Deze gaan – onder toezicht van de politie – de straat op om Pristina van de honden te bevrijden. Inmiddels zijn er al 190 honden doodgeschoten.

WIST U DAT…

Lijden
Dierenrechtenorganisaties zijn niet blij. En ook sommige inwoners van Pristina stellen dat dit niet de beste oplossing is. Volgens getuigen zouden de neergeschoten honden lang niet altijd direct dood zijn. Sommige dieren moeten nog een lange lijdensweg gaan en hun kreten zouden door de hele stad te horen zijn. Bovendien is het twijfelachtig of het doodschieten van de dieren de stad echt van alle honden kan bevrijden.

Doorgaan
De gemeenteraad heeft laten weten zich bewust te zijn van de kritiek, maar zet de aanpak door. De jagers stoppen pas als het probleem is opgelost.

Pristina is overigens niet de enige stad die met heel veel zwerfhonden te maken heeft. Ook de buurlanden ondervinden hinder van de dieren. Het gebied werd lange tijd verscheurd door (burger)oorlogen en vele mensen zijn op de vlucht geslagen. Ze lieten hun honden vaak achter en deze leven nu op straat waar ze zich rap vermenigvuldigen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd