Jagende en verzamelende mannen én vrouwen hebben de broek aan

jager

Bij de jagers en verzamelaars hebben vrouwen evenveel in de melk te brokkelen als de mannen. En dat kan verklaren waarom groepen jagers en verzamelaars zo bijzonder in elkaar steken.

Uit eerder onderzoek was al gebleken dat moderne jagers en verzamelaars optrekken in groepen met daarin vrij weinig familieleden. Een verrassende ontdekking, omdat mensen voor hulp bij de opvoeding van hun kinderen vaak vertrouwen op familie en daarom geneigd zijn om dicht bij hun ouders, broers en zussen en grootouders te gaan wonen. Waarom gaat het bij moderne jagers en verzamelaars dan anders?

Congo en Filipijnen
Om een antwoord op die vraag te vinden, bestudeerden wetenschappers jagers en verzamelaars in Congo en op de Filipijnen. Ze spraken met de jagers en verzamelaars en brachten onder meer de samenstelling van groepen in kaart. Die groepen bleken klein te zijn en ook – zoals al uit eerder onderzoek was gebleken – uit vrij weinig familieleden te bestaan.

Simulatie
Vervolgens gebruikten de onderzoekers een computermodel om de groepsvorming te simuleren en te kijken welke factoren daarop van invloed waren. Uit het onderzoek blijkt dat wanneer één geslacht invloed had op de groepsvorming, groepen ontstonden die vrij veel familieleden telden. Maar wanneer mannen en vrouwen evenveel invloed hebben – zoals het geval is in veel groepen van jagers en verzamelaars – ontstaan groepen die relatief weinig familieleden tellen.

Verklaring
“Onderzoekers hebben eerder opgemerkt dat de familiebanden in een groep jagers en verzamelaars beperkt zijn en onze studie verklaart dat,” vertelt onderzoeker Mark Dyble. “Het komt niet doordat individuen niet geïnteresseerd zijn in leven met familieleden. Het is eerder zo dat alle individuen proberen om met zoveel mogelijk familieleden samen te wonen en zo ontstaan groepen waarin niemand met veel familieleden samenwoont.”

Hoewel de onderzoekers moderne jagers en verzamelaars bestudeerden, kan dit onderzoek ons ook meer inzicht geven in de geschiedenis van de mens. De resultaten zijn waarschijnlijk ook representatief voor de mensen die – nog voor de landbouw ontstond – als jagers en verzamelaars door het leven gingen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd