Het is deze week precies een jaar geleden dat Felix Baumgartner de sprong waagde en van een duizelingwekkende 39 kilometer hoogte naar beneden kwam zetten. Ter ere daarvan is een filmpje vrijgegeven waar u misselijk van wordt: het laat de sprong vanuit tal van perspectieven (waaronder het perspectief van Baumgartner zelf) zien.
Baumgartner maakte zijn sprong op 14 oktober vorig jaar. Een luchtballon bracht Baumgartner vorig jaar op 14 oktober op een hoogte van zo’n 39 kilometer. Daar stapte Baumgartner uit en maakte vervolgens een vrije val die maar liefst vier minuten duurde. Tijdens zijn vlucht haalde hij snelheden van meer dan 1000 kilometer per uur. Negen minuten nadat hij uit de ballon was gestapt, landde hij – heelhuids – op aarde.
De sprong was zeker niet zonder enig risico. Dat leek Baumgartner zich vooral achteraf wel te realiseren. “De sprong was perfect, maar toen begon ik zachtjes te tollen. Ik dacht dat ik een paar keer zou tollen en dat dat het zou zijn, maar toen begon ik te versnellen. Het was op sommige momenten echt heftig. Ik dacht gedurende een paar seconden dat ik het bewustzijn zou verliezen.”
Baumgartner werd tijdens zijn sprong en in de vijf jaar voorbereiding die eraan voorafging bijgestaan door een flink team bestaande uit onder meer artsen, techneuten en wetenschappers. Hoewel zijn sprong deels een publiciteitsstunt was, hoopt Baumgartner dat zijn recordbrekende prestatie ook een inspiratiebron zal zijn en de wetenschap verder zal helpen. Zo kan het speciale pak dat hij droeg wellicht een steentje bijdragen aan nieuwe ruimtepakken en de informatie die tijdens zijn sprong verzameld werd, kan meer duidelijkheid scheppen over de extreme krachten waar ons lichaam op het randje van de ruimte mee te maken kan krijgen.