Iets meer dan één miljard ton voedsel – oftewel 33 procent van al het geproduceerde eten – belandt in de prullenbak, zo blijkt.
De Food and Agriculture Organization van de VN heeft zo nauwkeurig mogelijk gepoogd om het verlies aan voedsel in kaart te brengen. De cijfers zijn groot en tamelijk schokkend.
Ontwikkelingslanden
Een groot deel van het geproduceerde voedsel gaat namelijk verloren. In ontwikkelingslanden zijn slechte wegen en misoogsten de belangrijkste reden voor het verlies van voedsel. In geïndustrialiseerde landen is het heel gewoon om voedsel dat over is weg te gooien. Dat wordt aangemoedigd door de markt: alles wordt in grote hoeveelheden verkocht.
WIST U DAT…
Honger
Uit de berekeningen blijkt dat in Europa en Noord-Amerika consumenten jaarlijks 95 tot 115 kilo voedsel weggooien. Zonde. Zeker als we bedenken dat wereldwijd 925 miljoen mensen honger lijden.
Effectief
Volgens de onderzoekers bewijst de studie dat het produceren van meer voedsel geen oplossing is voor het tekort aan voedsel. Het is effectiever om het verlies aan voedsel te beperken.
Veel wetenschappers maken zich zorgen over de toekomst. De wereldbevolking groeit en het is onduidelijk hoe we straks in 2050 negen miljard mensen gaan voeden. Maar deze studie laat zien dat we met een efficiënter gebruik van de middelen die we nu tot onze beschikking hebben wellicht al een heel eind komen.