Dit is ongeveer even zwaar als 24.000 van de zwaarste passagiersvliegtuigen ter wereld – genoeg om een ononderbroken rij van Londen naar Helsinki, van New York naar Miami, van Caïro naar Tripoli en van Bangkok naar Calcutta te vormen.
Vandaag is het internationale e-waste dag, een dag waarop we stilstaan bij de impact van elektronisch afval. Je moet dan denken aan alle apparaten met een batterij of stekker, van koelkasten tot smartphones en computers. Helaas blijkt dat we massaal niet goed met dit afval omgaan; bijna een kwart van het afgedankte elektronisch afval belandt in het huisafval. Hierdoor verliezen we miljarden dollars aan koper, goud en andere kostbare metalen, die essentieel zijn voor de productie van deze apparaten.
Passagiersvliegtuigen
Volgens een nieuw rapport gooien we elk jaar 14 miljard kilogram aan e-waste weg bij het gewone huisafval. Dit is vergelijkbaar met het gewicht van 24.000 van de zwaarste passagiersvliegtuigen ter wereld, genoeg om een doorlopende rij te vormen van Londen naar Helsinki, van New York naar Miami, van Caïro naar Tripoli en van Bangkok naar Calcutta. Volgens e-waste-experts is het doodzonde dat er hierdoor waardevolle metalen verloren gaan. “De 844 miljoen e-sigaretten die in 2022 zijn weggegooid, bevatten bijvoorbeeld genoeg lithium om 15.000 elektrische auto’s van energie te voorzien”, aldus directeur-generaal Pascal Leroy van het WEEE (waste electrical and electronic equipment) Forum.
62 miljard kilo
Volgens onderzoek van de VN is er in 2022 wereldwijd 62 miljard kilogram aan e-waste geproduceerd. Dat komt neer op maar liefst 29 kilogram per huishouden op aarde. In 2022 omvatte het wereldwijde e-waste ongeveer 4 miljard kilogram essentiële metalen, waaronder 3,9 miljard kg aluminium, 34 miljoen kg kobalt en 28 miljoen kg antimoon. Door secundaire grondstoffen uit e-waste terug te winnen en te hergebruiken, werd in 2022 voorkomen dat er 900 miljoen ton erts gedolven moest worden, wat gelijk staat aan het gewicht van 17.200 Titanics.
Verzamelen
In het kader van de internationale e-waste dag worden consumenten over de hele wereld aangemoedigd om kapotte en ongebruikte elektronische apparaten te verzamelen. Zo kunnen deze een tweede leven gegeven worden door ze te hergebruiken of te repareren, of om ze op de juiste manier te recyclen. Volgens Magdalena Charytanowic van de WEEE Forum is de beste plaats om te beginnen de rommellade. Eerdere onderzoeken hebben namelijk laten zien dat Europese huishoudens samen ongeveer 700 miljoen ongebruikte of defecte mobiele telefoons bewaren, wat neerkomt op meer dan twee per huishouden.
Mobiele telefoons
Volgens Charytanowicz is het bewaren van mobiele telefoons een probleem, vooral in rijkere landen. In andere delen van de wereld zijn de redenen voor het bewaren van apparaten vaak gerelateerd aan zorgen over persoonlijke gegevens of de wens om een deel van hun waarde terug te krijgen.
74 elektronische apparaten
Onderzoekers voerden in 2022 een enquête uit om inzicht te krijgen in waarom zoveel huishoudens en bedrijven in de EU elektronische apparatuur niet inleveren voor reparatie of recycling. Denk daarbij aan telefoons, tablets, laptops, elektrische gereedschappen, föhns, broodroosters en andere apparaten (exclusief lampen). De steekproef omvatte 8.775 huishoudens uit verschillende EU-landen, waaronder Portugal, Nederland, Italië, Roemenië en Slovenië, aangevuld met gegevens uit het Verenigd Koninkrijk. Uit de bevindingen blijkt dat een gemiddeld Europees huishouden 74 elektronische apparaten bezit. Van deze producten werden er 13 bewaard, waarvan 9 ongebruikt maar nog functioneel zijn en 4 defect.
De belangrijkste redenen voor het bewaren van apparaten in Europa zijn:
– Mogelijk in de toekomst opnieuw te gebruiken (46 procent)
– Van plan om het te verkopen of weg te geven (15 procent)
– Heeft emotionele waarde (13 procent)
– Zou in de toekomst waardevol kunnen zijn (9 procent)
– Weet niet hoe te recyclen of weg te doen (7 procent)
– Had geen tijd, vergat het of het neemt niet veel ruimte in beslag (3 procent)
– Van plan om het in een tweede woning te gebruiken (3 procent)
– Bevat gevoelige informatie (2 procent)
– Er is geen motivatie om te recyclen (1 procent)
Uit aanvullend onderzoek is gebleken wat mensen motiveert om e-waste wel te recyclen. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat ze begrijpen waar en hoe ze e-waste kunnen afvoeren en waarom hun acties impact hebben. Daarnaast spelen toegankelijke inzamelpunten een rol. Ook worden sommige consumenten gestimuleerd door financiële of andere beloningen. Ten vierde zijn sociale normen van invloed; mensen laten zich vaak leiden door het gedrag van anderen. Een andere belangrijke motivatie is de zorg voor het milieu, die steeds belangrijker wordt voor veel mensen. Ten slotte stimuleert het idee om iets goeds te doen voor anderen, bijvoorbeeld door ongebruikte apparaten aan te bieden voor hergebruik, veel mensen om in actie te komen.
Onderzoekers hopen dat mensen vandaag de rommellades in hun huis gaan opruimen. “Bijna 80 procent van de wereldbevolking heeft tegenwoordig een mobiele telefoon”, zegt Cosmas Luckyson Zavazava directeur van het Internationale Telecommunicatie-Unie. “Veel mensen bezitten zelfs meerdere apparaten, vaak met verschillende opladers, kabels en accessoires. Ik roep iedereen op om ervoor te zorgen dat deze apparaten op de juiste manier worden gerecycled, wat cruciaal is voor het verminderen van hun impact op het milieu en het beperken van de schaarste aan grondstoffen.”