Ja! Team TU Eindhoven wint WK robotvoetbal

Het Portugese team Cambada werd met 1-0 verslagen, waardoor de beker naar Eindhoven gaat.

Tech United doet al lange tijd mee aan de RoboCup. Toevallig wint het team van TU Eindhoven iedere twee jaar. In 2012, 2014 en 2016 werd het team kampioen. Ook dit jaar pakken spelers Robin van Perslucht, Frank de Moer en Hans van Sleutelen de gouden medaille.

Er vielen niet veel doelpunten in de finale. Bondscoach Wouter Kuijpers noemde het niet de mooiste wedstrijd van het toernooi. Beide teams kampten met hardwareproblemen, omdat er de afgelopen week al veel potjes zijn gespeeld. Uiteindelijk viel de treffer kort na de rust. Van Perslucht schoot de bal van een afstandje in het Portugese doel. Kuijpers roemt keeper van Sleutelen. “Hij heeft veel vaker in actie moeten komen dan gepland en ons meermaals gered,” zegt hij tegen TU/E Cursor.

Het internationale project RoboCup stimuleert deelnemers om ieder jaar de robotica techniek te verbeteren en wel door de robots te laten voetballen. Jaarlijks wordt het WK robotvoetbal georganiseerd, waar tientallen landen aan meedoen. Ieder jaar worden de regels steeds moeilijker gemaakt zodat ieder land wordt gestimuleerd om de robots steeds ‘menselijker’ te laten voetballen. Uiteindelijk is het doel om in 2050 het winnende (menselijke) team van het WK met robots te verslaan.

De regels zijn wel net iets anders dan bij een ‘gewoon’ potje voetbal. Het veld is slechts achttien bij twaalf meter. Daarnaast duurt een partij twee keer een kwartier. Ieder team start met vijf spelers. De robots spelen zelfstandig, dus studenten kunnen alleen toekijken.

Zorgrobots
Tech United doet ook mee aan de @Home-competitie met de zorgrobots AMIGO en SERGIO. In 2017 behaalde zorgrobot AMIGO de tweede plaats op RoboCup German Open.

Bronmateriaal

"Tech United haalt wereldtitel terug naar Eindhoven" - TU/E Cursor

Afbeelding bovenaan dit artikel: Jesse Scholtes, Tech United

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd