IVF werkt het best in de lente

De bomen worden groen, de lammetjes dartelen in de wei en jonge vogeltjes krijgen hun eerste vliegles: de natuur weet al lang dat de lente bijzonder geschikt is voor de voortplanting. Wij mensen zijn er nu ook achter. Uit onderzoek blijkt dat de kans op succes tijdens een IVF-behandeling in de lente veel groter is dan in de andere seizoenen.

Onderzoeker Daniela Braga bestudeerde 1932 vrouwen die allemaal een IVF-behandeling ondergingen. Ze mat hun hormonen gedurende de behandeling en ontdekte dat oestradiol – het hormoon dat nodig is om zwanger te raken – veelvuldiger voorkwam in de lente.

Dat resulteert volgens Braga in een veel grotere kans om zwanger te worden. De vruchtbaarheid zou in de lente maar liefst 45 procent groter zijn dan in de andere seizoenen.

Braga presenteerde haar resultaten tijdens het World Congress on Fertility and Sterility in Duitsland. Uit een ander onderzoek dat tijdens dit congres gepresenteerd werd, blijkt dat er wereldwijd geen goede regels zijn voor het toepassen van IVF. Wetenschappers werken nu aan een internationale code die artsen moeten handhaven.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd