IVF: één embryo is veiliger dan twee

Wanneer vrouwen noodgedwongen een beroep doen op ivf laten ze meestal meerdere embryo’s plaatsen. De kans dat in ieder geval één van de embryo’s uitgroeit tot een baby is dan namelijk groter. Maar uit onderzoek blijkt nu dat dit lang niet de veiligste manier is. De kans op een gezonde, volgroeide baby wordt vijf keer groter wanneer vrouwen één embryo laten plaatsen.

De onderzoekers bestudeerden de gegevens van 1300 vrouwen. De kans dat de eerste ivf-behandeling direct raak was, was groter wanneer de dames meerdere embryo’s lieten plaatsen. Van de vrouwen die één embryo kregen, beviel 27 procent negen maanden later van een baby. Onder de vrouwen die twee embryo’s kregen, was dat 42 procent.

Eén embryo
Er waren ook vrouwen die in de eerste behandeling één embryo kregen en niet zwanger raakten. Wanneer zij ook in de tweede behandeling één embryo kregen, hadden ze alles bij elkaar opgeteld evenveel kans op een zwangerschap als vrouwen waarbij in de eerste ronde twee embryo’s waren geplaatst.

WIST U DAT…

Gezondheid
Qua gezondheid is één embryo aan te raden, zo blijkt. De kans op een gezonde, voldragen baby wordt vijf keer groter als vrouwen maar één embryo geplaatst krijgen. Dat komt doordat twee embryo’s soms uitgroeien tot een tweeling en dat kan weer leiden tot complicaties.

De onderzoekers concluderen dat het plaatsen van twee embryo’s misschien goed is wanneer een vrouw al op leeftijd is. Eén embryo is echter aan te raden voor vrouwen die nog wat meer tijd hebben.

Bronmateriaal

"One better than twins for in-vitro" - News.discovery.com

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd