ISS wijzigt koers vanwege ruimteafval

Het ISS heeft rond het middaguur diens koers gewijzigd om uit te kunnen wijken voor ruimteafval. Dat melden Russische media. Het puin vormde een kleine dreiging voor het ISS en diens bemanning, maar desalniettemin werd besloten om het zekere voor het onzekere te nemen. De motoren van het ISS werden kort uitgezet waardoor het ruimtestation 500 meter hoger klom.

Volgens woordvoerder Valery Lyndin is de dreiging van het ruimtepuin beperkt, maar maakt dat de wijziging niet minder noodzakelijk. Puin wordt volgens Lyndin reeds als gevaarlijk gezien wanneer de kans dat deze met het ISS botsen 0,001 procent of meer is.

WIST U DAT…

…het meeste ruimteafval van de Chinezen afkomstig is?

Het is niet voor het eerst dat het ISS van baan wijzigt. In augustus klom het ruimtestation nog 2,2 kilometer hoger om ervoor te zorgen dat de Progress M-07M aan kon koppelen.

Het ruimteafval wordt een steeds groter probleem. In totaal bevinden zich rondom de aarde zo’n 10.000 stukjes afval. In mei concludeerden onderzoekers nog dat dit afval een groot gevaar vormt voor onder meer satellieten.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd