ISS kan leeg komen te staan

Er is een kans dat het internationale ruimtestation ergens in november leeg komt te staan. De oorzaak? Zorgen om de Sojoez-capsule.

Vorige week stortte een Progress-ruimtevaartuig dat het internationale ruimtestation moest bevoorraden neer door problemen met een rakettrap. Het ongeluk krijgt nu een staartje: de Russen maken zich namelijk zorgen over de Sojoez-capsule die een vergelijkbare rakettrap heeft. Loopt de capsule – die veelvuldig gebruikt wordt om astronauten te vervoeren – ook het risico om op deze manier te eindigen?

Geen middelen
Een onderzoek naar het ongeluk en de veiligheid van de Sojoez-capsule loopt nu. NASA moet machteloos toezien hoe de Russen deze kwestie proberen op te lossen: nadat de spaceshuttle met pensioen ging, legde de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie de bevoorrading en bemanning van het ISS in handen van andere partijen. De Sojoez-capsule – die eerder al vele ritjes naar het ruimtestation maakte – was één van de belangrijkste partijen.

WIST U DAT…

…het internationale ruimtestation waarschijnlijk in zee gaat eindigen?

Zonder bemanning
Het is onduidelijk hoelang het nog duurt voordat er weer een Sojoez-capsule de lucht ingaat. Maar NASA lijkt zich op het ergste voor te bereiden. “Als we de Sojoez tegen midden november niet tot onze
beschikking hebben dan moet het ISS het op dat moment zonder bemanning doen,” legt NASA’s Mike Suffredini uit.

November
Waarom is midden november zo’n cruciale periode? Op dit moment bevinden zich twee Sojoez-capsules bij het ISS. Ze zijn bedoeld om astronauten terug op aarde te brengen. Deze capsules kunnen maximaal 200 dagen in de ruimte blijven: daarna wordt de kans op complicaties rap groter. De Sojoez-capsules zijn al een tijdje in de ruimte en half november zal de laatste richting huis moeten komen.

Zonder
Het ISS kan best een tijdje zonder astronauten, maar het is geen ideale situatie. Als er problemen aan boord ontstaan, is er namelijk niemand die die ‘even’ op kan lossen. De Russen doen er ondertussen alles aan om te voorkomen dat het ISS leeg komt te staan. Maar voordat een nieuwe Sojoez-capsule gelanceerd wordt, moet niet alleen bekend zijn waardoor de problemen met de andere capsule zijn veroorzaakt. De Russen willen voor die tijd ook een onbemande Sojoez-capsule (bij wijze van test) lanceren. Het zijn tijdrovende klussen. Even afwachten dus of dat allemaal gaat lukken.

Eén ding staat vast: het neerstorten van de Russische capsule krijgt gevolgen. Een groep astronauten aan boord van het ISS zou begin september terugkeren. Vanwege de Russische problemen is dat voorlopig uitgesteld. Zij komen pas op zijn vroegst half september terug naar de aarde.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd