Israëlische computer herkent sarcasme

Is een opmerking sarcastisch of niet? Een computer kan het raden! Israëlische onderzoekers van de Hebrew University in Jeruzalem ontwikkelden een computeralgoritme, dat sarcastische teksten herkent. Ze baseerden zich daarvoor op internetrecensies.

Het Semi-Supervised Algorithm for Sarcasm Indentification analyseerde ongeveer 66.000 recensies van de Amerikaanse internetwinkel Amazon.com en deelde ze daarna in. In 77% van de gevallen blijkt SASI succesvol sarcastische teksten aan te wijzen. Volgens de onderzoekers is dat beter dan sommige mensen doen.

SASI werd ontwikkeld om in de toekomst beter te kunnen communiceren tussen computers en mensen. De makers van SASI zijn in ieder geval optimistisch, en zien veel mogelijkheden met hun creatie. Op Amazon, bijvoorbeeld, zou de computer recensies kunnen indelen.

De geanalyseerde recensies werden op voorhand door proefpersonen gerangschikt op een ‘sarcasmeschaal’. Bijzonder is dat vooral bij populaire producten, zoals Dan Browns ‘The Da Vinci Code’, het vaakst sarcastische opmerkingen voorkomen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd