Is verslaving een hersenafwijking?

Wiet

Is verslaving een hersenafwijking? In een nieuw onderzoek naar de oorzaak van drugsverslaving lijkt hier bewijs voor.

De hersenen van niet-verslaafde broers en zussen van drugsverslaafden blijken dezelfde afwijkingen te hebben. Tijdens het onderzoek, geleid door dr. Karen Ersche, werden vijftig hersenscans van verslaafden met vijftig scans van hun broer of zus en niet verwante vrijwilligers vergeleken. Ook deden de proefpersonen een gedragstest waarbij gemeten werd hoe snel zij na een geluidssignaal konden stoppen met een simpele taak.

Als u de hersenen van iemand die drugs gebruikt vergelijkt met iemand die geen drugs gebruikt zijn er grote verschillen te zien in de gebieden die betrokken zijn bij zelfbeheersing: de prefrontale cortex en het striatum. Verrassend genoeg zijn deze afwijkingen ook te zien op de hersenscans van broers of zussen van een drugsverslaafde. Ook bleken sommige gebieden in de hersenen kleiner te zijn dan bij de gezonde vrijwilligers. U zou dus kunnen zeggen dat iemand aanleg kan hebben om verslaafd te raken. Een ander opvallend feit uit het onderzoek was dat de hersenen van deze verslaving gevoelige personen veel leken op het brein van een tiener.

Waarom de verslaafde proefpersonen wel aan drugs zijn begonnen en hun broers en zussen niet wil Ersche nog uitzoeken. Het onderzoek kunt u vinden via deze link.

Bronmateriaal

"Abnormal Brain Structure Implicated in Stimulant Drug Addiction" - Sciencemag.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Simon (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd