Is uw huisdier uw kind of gewoon een dier?

Hoe zien mensen hun huisdier? Als een eigen kind of als dier? Uit een nieuw onderzoek blijkt dat dit afhankelijk is van waar mensen zijn opgegroeid. Kinderen uit de stad zien hun hond of kat op latere leeftijd eerder als een kind dan plattelandskinderen. Plattelandskinderen kunnen later een beter onderscheid maken tussen mensen en dieren.

“Zo zien mensen in kleine dorpen huisdieren gewoon als dieren”, zegt onderzoeker David Blouin. “Zij zijn vaak opgegroeid met verschillende soorten dieren om zich heen: huisdieren, boerderijdieren en wilde dieren.”

Eén ding is zeker: wie een kind krijgt, kijkt anders naar zijn of haar huisdier. “Als u kinderen krijgt, heeft u minder tijd voor uw huisdier”, zegt Blouin. “Daarnaast verandert de visie van mensen die hun huisdier zien als eigen kind. Als ze zelf een menselijk kind krijgen, dan zien zij hun hond of kat weer als dier.”

Mensen die hun huisdier als kind zien, zijn vaker bereid om dure operaties te betalen. Zij gaan ook vaker naar de dierenarts. Wie zijn huisdier als dier ziet, kiest eerder voor een spuitje om het dier in te slapen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd