Is uw huisdier links of rechts?

Katten, honden, papegaaien en zelfs vissen zijn links- of rechtshandig. Dat hebben wetenschappers bekend gemaakt. De psychologen van de universiteit van Belfast speelden een week lang onder meer met katten en concluderen dat de mannetjes vaak links en de vrouwtjes vaak rechts zijn.

Voor honden geldt hetzelfde, tenzij ze gecastreerd zijn. Dat wijst erop dat de hormonen een belangrijke rol spelen in het bepalen van de links- of rechtshandigheid.

Papegaai
De wetenschappers ontdekten dat ook papegaaien links of rechts zijn; ze pakken objecten altijd met hun dominante poot op. Opvallend genoeg bleken er ook papegaaien te zijn die geen voorkeur hadden voor links of rechts, maar deze waren een stuk minder slim dan de links- of rechtshandige soortgenoot.

Goudvis
Ook vissen hebben een voorkeur voor links of rechts wanneer zij een aanvaller proberen te ontwijken. Door die voorkeur kunnen ze een specifiek oog en een specifiek deel van de hersenen inzetten om te ontsnappen. Benieuwd hoe dat met uw goudvis zit? Leg een voor de goudvis onbekend object in het water en kijk hoe de vis er rond heen zwemt.

Walvis en kikker
Niet alleen huisdieren bleken links of rechts. De bultrug kauwt bijvoorbeeld het liefst met de rechterkant van de kaak. En ook kikkers gebruiken hun rechterpoot het liefst.

Natuurlijk zijn er dieren die een uitzondering op de regel zijn, maar dat is geen nadeel, zo concluderen de onderzoekers. Dieren die deel uitmaken van een rechtshandige samenleving en zelf linkshandig zijn, kunnen tijdens een aanval voor de nodige verrassingen zorgen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd