Is uitslapen goed voor schoolgaande tieners?

Hoe laat moet de eerste les op school beginnen? Niet al te vroeg! Dat is de conclusie van een Amerikaans onderzoek. Onderzoekers lieten scholieren een half uur later naar school gaan. Als gevolg voelden tieners zich minder moe en minder depressief.

In totaal deden 201 studenten mee met het onderzoek. Voor de latere aanvangtijd sliep 16,4 procent van de studenten meer dan acht uur per dag. Tijdens het onderzoek steeg dit aantal naar 54,7 procent. Het aantal ongelukkige en depressieve studenten daalde van 65,8 procent naar 45,1 procent.

“Zelfs een verschuiving van een half uur is al voldoende om de kwaliteit van leven en gezondheid te verbeteren”, zegt studieleider Judith Owens van het Hasbro Children’s Hospital. “We hebben goede bewijzen. Scholen zouden het verzetten van de klok in overweging moeten nemen.”

Rond de pubertijd verschuift het slaappatroon twee uur. Tieners vallen twee uur later in slaap (23:00 uur, in plaats van 21:00 uur) en worden ook twee uur later wakker (8:00 uur, in plaats van 6:00 uur). Als de jongeren vroeg uit bed moeten voor school, kan het zijn dat ze nog niet volledig zijn uitgerust.

Te weinig slaap leidt to verschillende problemen, zoals obesitas, meer auto-ongelukken en concentratieproblemen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd